Сега четете
Цвеклото – елементарно, но ефективно средство срещу високото кръвно

Цвеклото – елементарно, но ефективно средство срещу високото кръвно

Всекидневната употреба на 200 мл сок от цвекло може значително да намали артериалното налягане. Диетичният антиокисли телен нитрат в цвеклото предпазва от сърдечносъдови заболявания и появата на началните признаци на хипертония, заявяват учени от Лондонското медицинско училище.

Резултатите от новото изследване, цитирани от Би Би Си, показват, че налягането се понижава 1 час след изпиването на сока от цвекло и се нормализира 3-4 часа след приемането на храна.

Нитратът в сока се преобразува от слюнката и бактерийте в устната кухина в нитрит, поясняват учените. А след това, попадайки в киселата среда на стомаха, се преобразува в азотен окис. Високите нива на нитрит в организма влияят благотворно на кръвното налягане.

Повече от една четвърт от населението по света страда от хипертония, но според специалистите това число ще се увеличи още до 2025 г.

Вижте и

Хипертонията предизвиква и половината от случаите на исхемичната болест на сърцето и 75% от сърдечните удари. Откриването на кардиозащитния ефект в състава на цвеклото е елементарен и естествен начин за намаляване на нивото на сърдечните заболявания в много страни, смятат британските медици.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре