Сега четете
Северна Корея – нещата, които не ни казват в училище

Северна Корея – нещата, които не ни казват в училище

Сонгбун системата на Корейската народно-демократична република

 

Сонгбун системата на Северна Корея е изключително интересна, особено що се отнася до класификацията, която самият Ким Ир Сен използвал. Правителството на страната разработва системата в периода между 1957 и 1960 година, а нейното основно значение било социално-политическата класификация на севернокорейските граждани, която се основава на семейната история свързана с лоялността и предаността не само към правителството, но и към върховния водач. Историята проследява действията на съответния индивид по бащина линия, по времето на японския колониален период датиращ от 1910 до 1945 година. Сонгбун е начин за изолиране и прочистване на враговете на династия Ким, както и за възнаграждение на неговите лоялни поддръжници.

Ако в държавните архиви бъде открит и бегъл намек за накърняване достойнството на режима от някой член на семейството, това клеймо остава и върху бъдните поколения. Семейството бива обречено да живее в недоимък и независимо от дълбоката лоялност, която проявява към правителството потенциалът му неминуемо бива дълбоко ограничен. Никой член на това семейство няма да бъде служител на управляващата партия, нито ще има възможност да живее в севернокорейската столица, привилегия която имат семействата с най-висок и чист сонгбун и която носи със себе си полъха на един различен начин на живот.

Вижте и

Местните също имат своята необикновена представа за социално-политическата класификация на правителството. Те разделят сонгун системата на две основни касти наричани бяла чапла и черна врана. Белите чапли са тези с безупречното потекло ненакърнено през годините, докато черните врани имат поне един семеен представител показал нелоялност към правителството. Сключването на бракове между бяла чапла и черна врана били рядкост и на тях не се гледало с добро око, но такива бракове обикновено били съпътствани от истинската любов. Сключвайки брак с черна врана, бялата чапла отрязвала и собствените си криле, защото се сродявала с враг на режима, което оказвало своето пагубно влияние и върху бъдещите поколения.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре