Сега четете
Месец затвор за екоактивистите, които се залепиха за картина на Вермеер

Месец затвор за екоактивистите, които се залепиха за картина на Вермеер

Съд в Нидерландия осъди вчера двама белгийски природозащитници, които миналата седмица атакуваха известната картина на Йоханес Вермеер „Момичето с перлена обица“ на по два месеца затвор, от които един месец условно, предаде Ройтерс.

За да подчертаят как видът на унищожена картина събужда асоциации с унищожена планета, един от природозащитниците залепи главата си за стъклото, покриващо световно известното платно в музея в Хага, макар че картината не бе повредена.

„Произведение на изкуството, което е изложено за всички нас, за да му се наслаждаваме, беше изцапано от обвиняемите, които смятат, че посланието им има приоритет над всичко друго“, заяви прокурорът. Той поиска наказание от четири месеца, от които два условно, но съдията каза, че не иска присъдата да обезсърчи други хора да протестират.

Двамата мъже бяха осъдени по бързата процедура по обвиненията на прокуратурата. Трети природозащитник, които не се съгласи да бъде съден по бързата процедура, ще се изправи пред съда в петък.

Вижте и

И тримата са част от природозащитната организация „Просто спрете петрола – Белгия“. Тя определи присъдата като „иронична“. „Не е ли иронично да бъдат съдени природозащитници, които ненасилствено се противопоставят на масовото унищожение на живота на планетата“, написа групата в имейл.

Преди този екоакт активисти атакуваха картини на Ван Гог и Клод Моне.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре