Сега четете
Карадайъ: Да ни затворят в президентството като във Ватикана – до „бял дим“

Карадайъ: Да ни затворят в президентството като във Ватикана – до „бял дим“

„Ако има удобна зала, тука в президентството, да вземат като конклава във Ватикана, да ни затворят до бял пушек“. Това свое предложение за решаване на политическата криза направи Мустафа Карадайъ, след като ДПС бе на поредния кръг консултации при президента Румен Радев.

Тя премина без сблъсъци за разлика от миналата година, когато при подобни разговори държавният глава предизвика яростта на движението, когато предизвика лидера му Мустафа Карадайъ да обясни коя страна смята за своя родина.

Досега държавният глава е разговарял с ГЕРБ-СДС и ПП. Срещите му не произведоха особен резултат – с хората на Бойко Борисов се скара за превъоръжаването на армията, а на Кирил Петков и Асен Василев направи намеци, че реформите им са неуспешни.

Разговорът с ДПС не доведе до нищо конкретно. Карадайъ, който водеше и сега делегацията на движението, повтори обичайните си тези – че българските избиратели са изпратили политиците в парламента, за да водят диалог, а не да се мразят и конфронтират.

Радев директно поиска отговор какви условия би поставило ДПС, за да подкрепи правителство на ГЕРБ-СДС. „ДПС е партия с опит в парламентаризма и вие сте участници в може би най-дългите преговори за съставяне на правителство. Тогава залогът бе ясен, членството в Европейския съюз. Къде виждате сега залога и каузата, около които може да се създаде едно устойчиво управленско мнозинство, което съответно да излъчи правителство“, обърна се Радев към представителите от ДПС.  „Диалог с предварителни линии – червени, розови, трудно би произвел какъвто и да е продукт“, отвърна Карадайъ. И поясни, че партията му разговаря с всички, но предварителните условия щели да минират възможността тези разговори да прераснат в диалог.

Накрая каза, че ДПС няма да подкрепи правителство, което продължава политиката на омраза и противопоставяне.

Вижте и
Румен Радев

По-конкретен беше водачът на ДПС, когато Радев се поинтересува от партийната позиция за държавния бюджет. Според Карадайъ, ако в настоящата неясна ситуация, в която няма кой да поеме политическа отговорност, се приеме бюджет, това само ще доведе до ново, огромно нарастване на държавния дълг. И подчерта, че не трябва бюджетът да се превръща в „предизборен популистки инструмент“.

„Според нас внуците на нашите внуци ще плащат, това, което в момента го има по 15 млрд. лв. на година, затова трябва да подходим отговорно и към бюджета“, заяви лидерът на ДПС. „Бих искал да приветствам служебният кабинет с внасянето за удължаването на мерките, които в момента са към хората и към бизнеса за да може да продължи Бюджет 2022 и през 2023-та“, каза още Карадайъ.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре