Сега четете
Ректорът на ТУ – София си отпускал сам бонуси

Ректорът на ТУ – София си отпускал сам бонуси

Ректорът на Техническия университет-София проф. Иван Кралов е гласувал бонуси за самия себе си. Това е констатирала Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Производството срещу проф. Кралов е започнало по сигнал, обясняват от КПКОНПИ. Вероятно става дума за сигнал, подаден от бившия просветен министър акад. Николай Денков, който още през февруари сезира КПКОНПИ заради финансови нарушения във вуза.

В хода на проверката е установено, че проф. Кралов „в качеството си на лице, заемащо висша публична длъжност, е издавал заповеди за изплащане на парични възнаграждения на самия себе си в периода 7 април 2021 – 16 декември 2021 г., и по този начин е действал в свой частен интерес. Общият брой на бонусите, които Кралов трябва да върне, и наложената му глоба е 29 765,04 лв.

Документите, с които е наредил допълнително материално стимулиране, допълнително възнаграждение и парични награди с различни основания, противоречат на разпоредбите по закона за противодействие на корупцията и практиката на Върховния административен съд. Според тях според не се допуска нито договаряне сам със себе си, нито осъществяване на каквато и да е част от аспектите по възникване и реализиране на търговско и облигационно правоотношение, при съчетаване на обществен и частен интерес у едно лице. При утвърждаване на списъци с имена за парични награди, които включват и самия него, Кралов е следвало да си направи самоотвод, казват от КПКОНПИ.

Вижте и

Преди време КПКОНПИ установи конфликт на интереси и при друг ректор – проф. Борислав Юруков на Югозападния университет. Той трябваше да върне доста по-голяма сума – 142 000 лв., които по подобен начин сам е разписал на себе си. Той обаче обжалва и вече над 1 г. делото не може да тръгне заради процедурни хватки.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре