Сега четете
Как да засилите метаболизма си, като подобрите настроението си

Как да засилите метаболизма си, като подобрите настроението си

Бърз метаболизъм, щастлива перспектива – това са две неща, за които всички можем да се съгласим, че си струва да се стремим. И сега учените осъзнават, че преследването на едно може естествено да доведе и до двете.

Това, което знаем със сигурност: Ключът към тази връзка е хормонът на глада лептин, който казва на мозъка ви, че се чувствате сити. „Лептинът оказва влияние не само върху приема на храна, но и върху настроението ви“, казва д-р Пол Бургхард, асистент по хранене и наука за храните в държавния университет Уейн в Детройт. Това отчасти се дължи на връзката на хормона с допамина, невротрансмитер, който контролира щастието и мотивацията. Като цяло, когато нивата на лептин спаднат, освобождаването на допамин се увеличава. Тогава настроението започва да се повишава.

Ето пет стратегии, които ще ви помогнат да постигнете щастлив баланс между ума и тялото.
Упражнявайте се рано

Тренировката, особено бягането и колоезденето, води до спадане на нивата на лептин, предизвиквайки прилив на допамин, казва Фултън. „Когато лептинът намалее, той изпраща сигнал до тялото ви, че трябва да ядете. Това стимулира производството на допамин, което от своя страна повишава мотивацията ви да спортувате по-дълго“, обяснява Фултън. Този отговор е остатък от праисторически времена. Тогава стремежът и перспективата ни се засилваха всеки път, когато гладът се появяваше, за да ни подготви за успех в намирането на храна. За да се възползвате напълно от този ефект, тренирайте преди закуска. Тъй като не сте яли с часове, нивата на лептин вече ще са ниски и ще можете да продължите по-дълго, което може да засили метаболизма ви още повече.

Следете нивото на желязото

Ако имате дефицит на този минерал, ще бъде по-малко вероятно да постигнете предимствата на реакцията лептин-допамин. Хората с най-ниски количества желязо са имали 3,2 пъти по-високи нива на лептин от останалите, съобщава Journal of Clinical Investigation. Това дори може да доведе до лептинова резистентност, която се появява, когато нивата на лептин останат твърде високи за твърде дълго време; хормонът спира да влияе на мозъка, като допринася за наддаване на тегло и настроение. Стремете се към около 18 mg желязо на ден.

Смейте се

Вашето тяло реагира на смях по същия начин, както на кратко умерено упражнение, откриха изследователи от университета Лома Линда в Калифорния. Според тях нивата на лептин на хората намаляват след гледане на комедиен филм. Проучване от университета Вандербилт установи, че искреният смях увеличава метаболизма с до 20 процента и има много доказателства, че ви прави по-щастливи. Номерът е да се смеете всеки ден.

Спете по-дълбоко

Вижте и

Не е тайна, че липсата на сън ви прави раздразнителни, но загубата на само два часа сън за три дни също може да доведе до намаляване на метаболизма, според проучване от 2015 г. Лишаването от сън увеличава желанието ви за нездравословна храна. Това е цикъл. Не спите добре, така че сте по-стресирани и жадувате за комфортна храна с високо съдържание на наситени мазнини. Това увеличава възпалението, влошавайки настроението.

Не е важно само колко отлагате, но и колко възстановяващи са тези часове. Прекъсванията на съня са по-лоши за вашето психическо състояние, отколкото да не регистрирате достатъчно такъв.

Приемайте по-добри мазнини

Замяната на наситени мазнини от месо и млечни продукти с полиненаситени и мононенаситени мазнини в сьомгата, авокадото и ядките може да е от полза за метаболизма и настроението ви, разкрива изследване в списание Frontiers in Neuroscience. Наситените мазнини ви карат да натрупвате висцерална мазнина, която забавя метаболизма и произвежда възпалителни молекули, които са свързани с депресията, казва Фултън. Висцералната мазнина също произвежда лептин и може да увеличи шансовете ви за резистентност към лептин. Друго проучване показва, че ядките могат да помогнат за подобряване на настроението ви и да помогнат за загуба на тегло.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре