Сега четете
Протест на зърнопроизводителите

Протест на зърнопроизводителите

Зърнопроизводители от Хасково, Добрич, Ямбол, Разград, Сливен, Видин, Русе, Пазарджик, Силистра, Враца, Монтана и Стара Загора днес ще участват в демонстрации по повод вноса на украинско зърно в България. Възможно е на места протестните действия да затруднят движението по пътищата.

Протестно шествие със селскостопански машини в Хасково е предвидено от 10:30 ч. с маршрут по шосе Е-80 и влизане в Хасково, който се очаква да бъде преминат два пъти.

Зърнопроизводители с близо 100 земеделски машини ще излязат на протестно шествие в Добрич, като ще преминат с трактори и автомобили в 11:00 ч. по градските булеварди „Добруджа“, „Добричка епопея“, „Трети март“, „25 септември“, „Русия“. Те настояват европейските „солидарни коридори“ за износ на украинско зърно да преминават транзитно през България и да бъдат отпуснати средства от Кризисния резерв в селскостопанския сектор на Европейския съюз за минимизиране на щетите и подпомагане на българското производство. Фермерите категорично се обявяват и против добива на газ в землищата на села в община Генерал Тошево.

Протест на зърнопроизводители от Югоизточна България се очаква да затрудни движението по главни пътища в Ямболско около обяд. Шествие със земеделска техника ще потегли на два лъча около 11:00 ч. към автомагистрала „Тракия“. Ще се включат над 60 машини, като едната колона ще премине по път I-7, от резервното летище край село Тенево в посока Ямбол и по източното околовръстно шосе, а другата ще тръгне от района на завод „Ямболен“ по западния околовръстен път. Исканията са украинското зърно да не остава в България.

На протест срещу нерегламентирания внос на зърно от Украйна, високите цени на горивата, торовете и препаратите ще излязат зърнопроизводителите от област Разград. Те изразяват и подкрепа за европейските си колеги срещу високите зелени изисквания. Близо 40 машини ще се съберат до бензиностанция „Петрол“ в 10:30 ч., а половин час по-късно колоната ще поеме в автошествие по бул. „Априлско въстание“, ще премине край „Кауфланд“ и ще поеме вдясно към стария „Порцелан“. Улици няма да се затварят, но селскостопанската техника ще ограничи движението.

Около 40 селскостопански машини ще изкарат на протест земеделски производители от Сливен с настояване да бъде спрян нерегламентираният внос на пшеница, слънчоглед, олио и други продукти от Украйна. Протестът ще започне в 11:00 ч. от летище „Бършен“. Машините ще преминат по бул. „Ямболско шосе“ и ще се придвижат до площад „Хаджи Димитър“, като ще се стараят да не затрудняват движението.

Шествие във връзка с украински внос на зърнени и маслодайни култури ще се проведе и във Видин от 10:00 ч. Планираният път на движение започва от локалното платно на кръговото пред магазин „Лидл“ посока паметника на Христо Ботев, минава по булевард „Панония“ до магазин „Технополис“ и обратно.

Началото на протеста в Русе е около 11:00 ч. Земеделските стопани ще разположат своите трактори по булевард „Христо Ботев“, в района на изхода на града в посока Разград. Те ще протестират срещу безконтролния внос на зърно от Украйна, високите цени на торовете, на горивата и препаратите, както и условията на зелената сделка на Европейския съюз и добива на газ в Добруджа. Ще бъде организирано шествие с трактори по булеварда, но идеята е да не се блокира движението и да не се създава неудобство на русенци.

Сборният пункт в Пазарджик е на паркинга на парк „Стадиона“ в 11:00 ч. Техника ще премине през основните пътни артерии на града.

Вижте и

Протестът в Силистра е от 11:00 ч. със сборен пункт – изхода на града в посока Добрич. Предвижда се шествие със земеделска техника по ключови булеварди и кръстовища, като протестиращите ще преминат и покрай граничния контролно-пропускателен пункт Силистра – Кълъраш, както и през фериботния комплекс в село Айдемир. Засега не се очаква затваряне на граничните пунктове.

Във Враца протестиращи зърнопроизводители с тежка селскостопанска техника ще се съберат от 10:00 до 11:00 ч. на бензиностанцията „Лукойл“ на „Оряховско шосе“ извън града. От 11:00 ч. ще обикалят кръговото кръстовище на „Оряховско шосе“ с главен път Е-79 – също след последната табелка на Враца.

Земеделски производители от област Монтана ще протестират от 11:00 до 16:00 ч. Те ще се съберат на околовръстното шосе край Монтана, ще преминат в шествие със селскостопанската техника през града и след това ще се движат по маршрут Монтана – село Горна Вереница – село Долна Вереница и обратно.

Зърнопроизводители в Стара Загора ще протестират от 9:30 ч.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре