Сега четете
Обединената опозиция в лицето на ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и „Възраждане“ бойкотираха избора на председател на парламента

Обединената опозиция в лицето на ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и „Възраждане“ бойкотираха избора на председател на парламента

Обединената опозиция в лицето на ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и „Възраждане“ продължава да тласка страната към предсрочни парламентарни избори. Показателно за това е нежеланието на четирите формации да допуснат да се проведе избор на нов председател на Народното събрание, след като свалиха досегашния му ръководител Никола Минчев. А без председател парламентът очевидно не може да функционира пълноценно.

Изборът беше предвиден за тази сутрин, като първа точка в програмата на парламента. Когато обаче депутатите трябваше да се регистрират за заседанието, стана ясно, че единствено управляващите са заели местата си по депутатските банки. Опозицията в пълен състав отсъстваше. И тъй като управляващите вече са малцинство, не можа да се събере кворум, за да започне заседанието. Мирослав Иванов – временният председател на парламента, даде почивка, за да даде шанс на опозиционните депутати да влязат в залата. Напразно – и при втория опит да започне заседанието, противниците на властта ги нямаше. Иванов не се отказа и насрочи трети опит. Остава да видим дали опозицията ще прояви благоразумие, за да може парламентът да свърши поне някаква работа днес.

Управляващите от „Продължаваме промяната“ твърдят, че след като в НС се е сформирало ново мнозинство, което е отстранило предишния председател Никола Минчев, е редно то да предложи кандидат за неговото място. Така обаче би проличало, че ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и остатъкът от ИТН са се обединили в един парламентарен лагер. И четирите партии се стремят да изглеждат необвързани помежду си. Затова те също се въздържат да предложат председател, изправени пред риска да опровергаят себе си чрез координиране на вота си. Освен това има риск или просто да не съберат мнозинство за своя кандидат и да го компрометират.

„Докато обстановката не се успокои, докато не седнем всички да разговаряме заедно седемте парламентарни групи, фигурата на председателя на парламента е пръв след равни и няма нужда да поставяме в унизително положение нито един колега. Затова смятам, че не е времето в момента да избираме председател на НС“, каза пред БНТ Ива Митева от ИТН, бивш председател на НС. Според нея днес няма да има избор за председател. На вота на недоверие тази вечер Митева каза, че ще гласува по съвест. „Смятам, че наистина трябва да започне промяна и съм убедена, че на избори не трябва да ходим“.

„Няма да издигаме кандидат за председател на НС. Има ново мнозинство, техен ангажимент е да предложат нов председател“, коментира пред БНТ Георги Свиленски от БСП. Пак казвам – ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“, ИТН, категоричен е Свиленски. По-рано от „Продължаваме промяната“ също заявиха, че няма да предлагат нов председател на НС с аргумента, че има ново мнозинство.

И ГЕРБ-СДС няма да имат предложение за председател на Народното събрание. Това каза пред bTV Радомир Чолаков. „Политическият момент е важен. Или оттук нататък в следващите дни ще започне в следващите дни да се постига консенсус, или отиваме на избори“, каза Чолаков.

Вижте и

Новото парламентарно мнозинство потвърди своето съществуване и чрез синхронния отказ от регистрация за заседанието на депутатите ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и ИТН, които обаче се намират в парламента.

Източник СЕГА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре