Президента Радев от Испания: Между България и Испания има отлични отношения и диалог на политическо ниво

Между България и Испания има отлични отношения и диалог на политическо ниво, каза президентът Радев, който е на посещение в Кралство Испания по покана на Негово Величество крал Фелипе VI.

Възможностите за сътрудничество са големи. Във фокуса на разговорите е стоял и въпросът за сигурността, каза още президентът.

Това, от което можем да се учим и да си сътрудничим, е начинът, по който Испания осъществява своя зелен преход. Над 50% от енергетиката е от възобновяеми източници. У нас трябва да следваме и опита им в туризма – това е дестинация с целогодишен туризъм.

Испания много разчита на нас за доставка на зърнени храни, страната е в първо място в нашата листа, каза още Радев.

С премиера Педро Санчес Радев е обсъдил и спрените доставки на газ. Радев заяви, че през годините Испания е действала превантивно и в момента получава газ от САЩ, Алжир и Нигерия, като само 6% е руският газ. Въпросът е как в случай на нужда за България да можем ние да използваме тези станции за регазификация, като в момента това е невъзможно, каза Радев.

Според президента изпълнителната власт трябва да реши проблема с газа, за да може цената за българския потребител и индустрия да е най-ниска. Предизвикателство е първо физически да се получи газ, след което трябва да се реши нормативно, най-важно е каква ще е цената. Цинично е в енергийно най-бедната цена в ЕС, с най-бедното население да плащаме по-скъпо, каза той.

Вижте и

С краля на Испания президентът заяви, че ще обсъждат теми, свързани с областта на сигурността.

Това е първото посещение на български държавен глава в Испания за последните 23 години. Държавният глава и съпругата му Десислава Радева ще бъдат посрещнати с официална церемония от крал Фелипе VI и кралица Летисия в двореца „Сарсуела“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре