Сега четете
Славчо Нейков: Решението за сегашната газова криза е в София и Москва, не в Брюксел

Славчо Нейков: Решението за сегашната газова криза е в София и Москва, не в Брюксел

В ЕС споделяме общи ценности, но страдаме индивидуално. Конкретната ситуация е красноречив пример в това отношение.“ Това каза пред БНР Славчо Нейков, председател на УС на Института за енергиен мениджмънт. Според експерта сме изправени пред две газови кризи – моментната, свързана със спирането на газа от Русия и принципното положение какво следва оттук нататък.

Трябва много ясно да се отграничи принципната картина. Решението на това, което в момента ни притеснява, не е в Брюксел. То е в София и в Москва. Вчера чух доста остри думи от изпълнителната власт. Нека не забравяме, че предстоят преговори. Нека не забравяме, че обективно обвързаността ни с Русия не е само по отношение на газа.“

В Брюксел вицепремиерът Василев и енергийният министър Николов трудно могат да постигнат нещо, свързано с конкретната ситуация. По-скоро могат да търсят решение какво ще следва оттук нататък, смята Нейков.

Темата за общите доставки е свързана не само с „Газпром“, отбеляза още експертът.

Славчо Нейков е на мнение, че правителството трябва да обясни какво е станало, за да се случи едностранното прекратяване на газовите доставки, защото „крушката си има опашка“.

Бизнесът има нужда от конкретика какви стъпки ще предприеме кабинетът, категоричен е Нейков, който напомни, че има производства на газ с непрекъсваем цикъл.

Вижте и

В газохранилището в Чирен има минимални количества, които са на санитарния минимум и не бива да се пипат, посочи той.

Вече смятам, че дебатът за това какво става и какво ще става трябва да отиде в парламента.

/снимка: БГНЕС

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре