Сега четете
На 107 г. почина секретарката, напечатала списъка на Шиндлер

На 107 г. почина секретарката, напечатала списъка на Шиндлер

Докато съставяла списъка с имената на спасените евреи, Мими Райнхард дори не осъзнавала колко важно нещо върши

Секретарката на германския индустриалец Оскар Шиндлер – Мими Райнхард, напечатала списъка със спасени от него евреи по време на Втората световна война, почина на 107-годишна възраст в Израел, предаде Асошиейтед прес.

Райнхард е починала в четвъртък и е била погребана през уикенда в Херцлия близо до Тел Авив.

Тя е била сред 1200-те евреи, които Шиндлер е спасил от изтребване от нацистка Германия. Забележителната история е пресъздадена в известния филм „Списъкът на Шиндлер“ на режисьора Стивън Спилбърг.

Рожденото име на Райнхард е Кармен Копел. Тя е родена във Виена през 1915 г., а преди Втората световна война се преместила в Краков. След като нацистка Германия нахлула в Полша през 1939 г., е пратена в Краковското гето, а през 1942 г. – в концентрационния лагер „Плашув“. Заради познанията си по стенография Райнхард получила възможност да работи в администрацията на лагера, където две години по-късно ѝ било наредено да набере на машинопис ръчно написания списък с евреи, които трябвало да бъдат прехвърлени във фабрика за боеприпаси, собственост на Шиндлер.

Вижте и

„Не знаех, че този списък е бил толкова важен“, заяви Райнхард в интервю за Световния център за възпоменание на Холокоста „Яд Вашем“ през 2008 г. „Най-напред получих списъка с тези, които бяха вече с Шиндлер в Краков, в неговата фабрика. Трябваше да ги сложа в списъка“, разказа тя. По-късно добавила своето име и имената на свои приятели.

В трудовия лагер „Брюнлиц“, където се помещавала фабриката за боеприпаси на Шиндлер, Райнхард била поставена да работи в канцеларията на индустриалеца. Тя заяви, че макар да е работила в канцеларията на Шиндлер до края на войната, е имала малко лични контакти с него. „Той беше много чаровен мъж, много дружелюбен“, разказа Райнхард десетилетия след войната. „Той не се отнасяше с нас като с отрепки“, заяви тя.

След войната Райнхарт заминала за САЩ, където живяла до 2007 г., когато се преселила в Израел.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре