Сега четете
Срещи с хитови заглавия от 26-ия София Филм Фест

Срещи с хитови заглавия от 26-ия София Филм Фест

В новата априлска седмица Ви очакват срещи с хитови заглавия от 26-ия София Филм Фест 8 април * петък * 18:00 часа

 Рицари на справедливостта“ на сценариста и режисьор Андерс Томас Йенсен не разчита само на силното, авторитетно присъствие на всеобщия любимец Мадс Микелсен. Историята представлява наситен с емоционална дълбочина трилър на отмъщението, като сюжетът се концентрира върху разследване на причините за един пътен инцидент. Когато един от оцелелите споделя с героя на Микелсен, че според него и статистическите данни не става дума за случаен взрив във влака, при който загива съпругата на бившия военен на служба в Афганистан, те обединяват усилията си, за да разкрият истината и да бъде въздадена справедливост. Филмът получава високи оценки от страна на киноспециалистите и получава четири датски филмови награди от общо 15 номинации. Международната му премиера е в Ротердам през 2021, а след това обикаля филмови форуми буквално в цял свят. Зареждащо с особено напрежение е очакването да видим майсторството на Микелсен в ролята на суров и безскрупулен отмъстител.

 * * *

9 април * събота * 18:00 часа

 Най-новият филм на Радивое АндричКак се научих да летя“ е съвместна продукция между Sense Production (Сърбия), Kinorama (Хърватия), Арт Фест (България) и Silverart (Словакия), по награждавания роман на известната детска писателка Ясминка Петрович, представен в развитие на София Мийтингс 2018. Една привидно скучна ваканция с две възрастни дами на идиличния средиземноморски остров Хвар се превръща в сериозно събитие за 12-годишната София – тя получава първата си целувка, среща се отново с отдавна разделеното си семейство и осъзнава преходността на живота…

 

Радивое Андрич е добре познат на българските зрители с хитовете „Когато порасна, ще стана Кенгуру“ и „Светкавици“ и беше гост на 26-ия София Филм Фест като член на Международното жури на фестивала, като представи лично „Как се научих да летя“ на премиерна прожекция в София през март. Във филма има сериозно българско участие – в актьорския екип е Стефан Щерев, звукорежисьор е Момчил Божков, в екипа са и художник-гримьорите Петя Симеонова и Атанас Темнилов. Продукцията си партнира с „Maison de Mitko Damov“ и медицинска лаборатория „Бодимед“. Част от звуковата постпродукция е реализирана в Доли медиа студио. Арт Фест (Мира Сталева и Стефан Китанов) е миноритарен копродуцент на проекта, реализиран в партньорство с Доли медия студио (Добромир Чочов), с финансовата подкрепа на ИА „Национален филмов център“ България, националните филмови институции на държавите-копродуценти, Програма Творческа Европа МЕДИА, Югоизточно-европейска филмова мрежа и паневропейския фонд Евроимаж.

 

* * *

10 април * неделя * 18:00 часа

 

Сръбският режисьор Душан Милич е добре познат на българската публика – от времето на неговия пълнометражен дебют „Ягода в супермаркета“ филмите му са представяни в различни програми на София Филм Фест и са предлагани в разпространение у нас. Представен като проект на София Мийтингс, най-новият му филм „Мрак“ впечатлява международните филмови специалисти, като към копродукцията между Сърбия, Дания и България се присъединяват и продуценти от Италия и Гърция. Резултатът е въздействащ психологически трилър, като историята е директно свързана с последиците от войната в Косово, но със своята условност и метафоричност разказът придобива универсално звучене.

 

Някъде в планините на Косово, в имот, заобиколен от гъста гора, живее Милица, заедно с майка си и дядо си. Когато слънцето залезе, семейството се барикадира в къщата, уплашено от ужасите, които се чуват в гората. Дали страхът в обсадената къща е отглас от времето на войната или е плод на въображението на обитателите, въпреки присъствието на международните сили за сигурност в региона? Няма физически доказателства, че се случва нещо лошо, но с всяка следваща нощ страхът отново ги обзема…

 

Душан Милич е автор на сценария на „Мрак“ и всичките си игрални филми, както и на сценария на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, носител на 30 международни и национални награди и представен на над 90 фестивала по целия свят. Български копродуцент на „Мрак“ е „РФФ Интернешънъл“ (Стефан Китанов и Мира Сталева) с подкрепата на Националния филмов център. Визията е от изключително значение за създаване на атмосферата във филма и тук блести с уменията си българският оператор Кирил Проданов („Блаженият“, „Ирина“, „Живи комини“, „Радиограмофон“), който представя най-амбициозната си работа досега. Гримьорката Петя Симеонова, асистент-операторът и екипът осветители допълват българското участие в продукцията. Милич е поверил ролите на Славко Щимац (познат от филмите на Кустурица), Даница Чурчич, Миона Илов, Флавио Паренти, Иван Зербинати и други; композитор е Кристиян Айднес Андерсен.

 

* * *

11 април * понеделник * 18:00 часа

 

Австрийско-германската копродукция „Великата свобода“ (2021) на режисьора Себастиан Мейзе е един от филмите, номинирани за Наградата на публиката LUX за 2022 година, за които всички зрители могат да ГЛАСУВАТ ТУК. Филмовият разказ отвежда зрителите в следвоенна Германия, където освобождението от съюзниците не означава свобода за всички. Ханс многократно попада в затвора по параграф 175, който криминализира хомосексуалността. В три преплитащи се времеви линии, героят на Франц Роговски непрестанно се озовава в един и същ строго охраняван затвор за поредица от хомосексуални обвинения. Повтарящата се фигура във всяка историческа епоха – 1945, 1957 и 1968 (година преди декриминализацията) е своеобразен печат на времето – Виктор (великолепният австрийски актьор Георг Фридрих) излежава доживотна присъда за убийство и в същото време е убеден хомофоб… „Великата свобода“ е удостоен с Европейски филмови награди за операторско майсторство и за музика.

 

* * *

12 април * вторник * 18:00 часа

 

Номинираният за „Златен лъв“ най-нов филм на Пол ШрейдърКомарджията“  разчита на актьорските умения на великолепен актьорски екип – Оскар Айзък, Уилям Дефо, Тай Шеридън, Тифани Хадиш. Изпълненият с напрежение разказ запознава зрителите с Уилям Тел – бивш военен следовател, който живее под прикритие като дребен комарджия. Подреденият му живот се обърква, когато се среща с Кърк – млад мъж, който иска да отмъсти на общ враг. С помощта на загадъчнaта финансистка Ла Линда, Тел въвежда Кърк в хазартните среди, за да го отклони от целта, но скоро открива, че призраците от миналото няма да го напуснат толкова лесно…

 

* * *

13 април * сряда * 18:00 часа

Вижте и

В специалната априлска фестивална програма на Cine Grand е включена най-новата творба на грузинския режисьор Леван КогуашвилиБрайтън 4“. Филмът разказва за баща, бивш състезател по борба, който изминава пътя от Тбилиси до Брайтън Бийч в Ню Йорк, за да помогне на сина си, забъркал се в проблемни ситуации със заеми и мафиоти. Това е историята на баща и син, които постепенно преоткриват истини един за друг и попадат в странния микрокосмос на Брайтън Бийч в Бруклин, където ще опознаят живота на емигрантите и „истинската Америка“. Оператор на филма е един от най-големите майстори зад камерата в Холивуд – Федон Папамайкъл. В главните роли са Леван Тадиашвили (двукратен олимпийски и петкратен световен шампион по свободна борба, с първа световна титла в София през 1971), Гиорги Табидзе и Надежда Михалкова. Звукорежисьор е Светлозар Георгиев, а художник по костюмите – Ека Бичинашвили. Филмът е копродукция между Грузия, Русия, България и САЩ с подкрепата на ИА „Национален филмов център“. Продуцент от българска страна е Арт Фест (Стефан Китанов и Мира Сталева).

 

* * *

14 април * четвъртък * 18:00 часа

Спенсър“ на Пабло Ларейн,  удостоен с номинация за „Златен лъв“ във Венеция, с номинации за „Оскар“ и „Златен глобус“ за най-добра актриса в главна роля (Кристен Стюарт) е своеобразен поглед към миналото и към една легенда. Бракът на принцеса Даяна и принц Чарлз отдавна е охладнял. Въпреки че слуховете за изневери и развод стават все повече, за коледните празници в имението на кралицата в Сандрингъм е обявено примирие. Всички ядат, пият и стрелят по време на лов. Това не е изнанада за Даяна, но тази година нещата ще бъдат много по-различни. Тя си представя какво можеше да се случи през тези няколко съдбоносни дни… „За да изградим образа на Даяна, искахме чрез средствата на киното да създадем вътрешен свят, който да постигне правилния баланс между загадъчността и деликатността на нейния характер“, споделя режисьорът на филма Ларейн.

 

* * *

 

София Филм Фест се осъществява с финансовата подкрепа

на Столична община и Министерство на културата.

 

ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО!                

#26SofiaIFF

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре