Сега четете
Пролет на високи цени за горивата и продуктите не се задава

Пролет на високи цени за горивата и продуктите не се задава

Опашките за гориво и олио са организирани акции с цел манипулиране на пазара и всяване на паника, смята министърът на финансите Асен Василев. той обясни, че за бензина специално е станало ясно, че младежката организация на ГЕРБ доста активно се е включила и е разпратила това до 1 милион потребители, но за опашките за олиото все още няма информация.

„За олиото е ясно – имаме слънчоглед за 4 години, има достатъчно олио по складовете, виждаме, че само в няколко вериги се вдигнаха цените и само на някои производители.

Някои фирми или някои хора, които организират тази манипулация, в момента издевателстват над българския народ“, каза министърът на финансите.

Според него в момента, в който има всяване на паника и опит за манипулация на пазара, това са незаконни действия. Органът, който трябва да ги установи и санкционира е Комисията за защита на конкуренцията, отбеляза Асен Василев.

Сезирали сме я за бензина, сега и за олиото. До нас достигат информации, че ще има такива акции и за брашно, за захар“, каза още Василев.

„Зад акцията за горивата видяхме, че стоят политически интереси. За олиото тече анализ кой е вдигнал цените, как и по какъв начин е разпространена информацията“, посочи той.

Министърът на финансите беше категоричен, че не идва пролет с високи цени на горивата и продуктите.

„Цените на електроенергията са същите, каквито са били на 1 юни миналата година. Новият регулатор КЕВР каза, че твърденията на стария регулатор за повишение на цените не отговаря на реалната действителност. Цените поне до юли ще останат такива, каквито са“, категоричен беше Василев.

Според него е нормално да има инфлация, защото има война. „Тази инфлация обаче е в 5-10%, всичко, което се вдига двойно или тройно, в 99% от случаите е манипулация на пазара“, посочи Асен Василев.

По думите му държавата се намесва много ясно с лостове, които са пазарни и с инструментариума, който съществува за регулация на пазара.

„В момента България ползва най-евтиния бензин и най-евтиното дизелово гориво в Европа. В момента в държавата има пшеница два пъти повече отколкото ни трябва, за да стигнем до реколта 2023 г. Държавата изкупува зърно, за да се подсигурим, че и за хляб, и за фураж, ща има достатъчно зърно до реколта 2023 г. Ако не успеем да подсигурим зърно до реколта 2023 г. ще забраним износа на зърно, но в момента имаме повече, отколкото ни трябва“, обясни министърът на финансите.

„Преди две седмици пуснахме комбинирани проверки от ДАНС, НАП и Митници физически да проверят не само държавния резерв, но и всички складове. Така знаем колко точно гориво имаме, колко зърно имаме, торове, слънчоглед – абсолютно всички критични стоки, които под една или друга форма биха повлияли върху продоволствието и енергийната сигурност“, отбеляза още Асен Василев.

Вижте и

Между 16:00 и 22:00 часа на 2 март българските бензиностанции са продали горива, колкото се продават за четири дни. Това стана ясно от …

Бежанците и България

Финансовият министър отбеляза, че все още не е платено на хотелиерите, които са приютили бежанци от Украйна. Това по думите му ще се случи в бъдеще време, когато бъде отчетено. „Този филм държавата да даде пари напред на някой и после да си ги търси, приключи с предишното управление“, заяви Василев.

„В момента има ясни правила, ясно е кой може да получи средства и е казано, че на база практически разходи се подават документи и се плаща на момента. Когато хотелиерите се отчетат в министерството на туризма, могат да получат пари“, обясни той.

„Осигуряваме пълен пансион и нощувка за всички, които са регистрирани като станции, къщи за гости, хотели. Всеки, който е регистриран, че може да предоставя такава услуга има право да получи тези средства от 40 лева на ден, когато се докаже, че бежанец е бил при него“, уточни Василев.

Той обясни още, че ЕК прави един много голям пакет за всички гранична държави, които приемат бежанци, така че тези средства ще дойдат по линия на ЕС до края на годината.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре