Сега четете
Пендаровски: Петков няма право да иска включване на българите в Конституцията на РСМ

Пендаровски: Петков няма право да иска включване на българите в Конституцията на РСМ

Искането на България Северна Македония да включи българите в Конституцията си е намеса във вътрешните ни работи. В това бе категоричен македонският президент Стево Пендаровски, цитиран от БГНЕС.

По негови думи в България съществуват македонци, но те са български граждани и тяхното право в това отношение трябва да се търси на индивидуално ниво. Ако изчерпят всички законови механизми в България и не получат такова право, тогава се обръщат към Страсбург, посочи той.

В България има македонци. А ние като държава дали ще им помагаме да търсят правата си – не. Защо не?“, запита Пендаровски и припомни първото правило в международното право, член втори от Устава на ООН, който важи за всички страни по света и гласи: не трябва да има намеса във вътрешните работи на страната.

Те са български граждани, граждани на Република България. Уверявам ви, че македонската държава на държавно ниво никога не се е опитвала да ги провокира, да им каже – излезте, заявете се, за да им помогнете. Това се решава индивидуално. Ако се чувстваш македонец, ще кажеш. Ако не ти го признаят – отиваш в Страсбург. Това е начинът. Няма как иначе„, подчерта македонският държавен глава.

Вижте и

Пендаровски не казал на премиера Кирил Петков, че искането на България Северна Македония да включи българите в Конституцията си е намеса във вътрешните й работи, защото той не го е потърсил.

Той поясни, че в Македония има българи, но македонските власти носят отговорност за правата им. „Ако им нарушим правата или не са доволни от това как защитаваме правата им, тогава ще отидат в Страсбург, но те са моя грижа, защото са мои, наши граждани. Както аз нямам право и не трябва да казвам „ще дадете права на македонците в България“, така и той (Петков – бел.ред.) няма право да казва дали да включим или не българите в Конституцията. Това е наше суверенно решение“, отсече Пендаровски.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре