Сега четете
Петков се надява на градивна критика от страна на президента Радев (ВИДЕО)

Петков се надява на градивна критика от страна на президента Радев (ВИДЕО)

Властта се надява на градивна критика от страна на президента Румен Радев, защото именно това води до оптимални резултати. Това коментира в кулоарите на Народното събрание минути след клетвата на Радев и Йотова министър-председателят Кирил Петков.

Всички ние, в това число и президента, сме от отбора на България. Много бих се радвал президентът да продължи да бъде критичен към изпълнителната власт. Това е силата да имаме корекция. Всеки един от нас може да прави грешки и всеки един от нас може да получава допълнителни съвети – както ние към него, така и той към нас. Това е разделението на властите. Затова бих се радвал той да е критичен към нашите политики и действия, но да имаме взаимовръзка – когато излизаме навън да говорим един език. Защото сме малка страна и не трябва да има разделение. Като нация навън трябва да сме с един глас„, каза Петков.

Правителството се припознава и във всяка една от целите и приоритетите, изразени от държавния глава от парламентарната трибуна.

Това са приоритети за всички ни – да върнем правовата държава, да изчистим корупцията, мафията да няма контрол върху държавата, да вкараме фокус върху иновациите, да имаме лидерска позиция в международен план. С всички тези неща, които каза президента, сме съгласни„, добави Петков.

Петков коментира лаконично и демонстративното излизане на парламентарната група на ГЕРБ от пленарната зала по време на речта на президента. „Липса на парламентарна култура.“

Остава на дневен ред и силното желание за конституционни промени, каквито иска в това число и президентът. И най-вече – в сферата на съдебната власт.

Всички ние знаем, че има нужда от конституционни промени. Например ролята на главния прокурор. Вярвам, че в България не трябва да има човек, над когото е само Господ„, коментира премиерът.

И увери – целта не била новата власт просто да сложи свой хора на върха на съдебната власт. „България трябва да е базирана на институции, а не да зависи от отделни хора“.

Петков коментира и темата с КПКОНПИ, чиито председател Сотир Цацаров подаде официално оставка. Още не били обсъждани конкретни имена, но следващия шеф на звеното щял да бъде с много добра репутация и експертиза. Такива щели да бъдат и новите членове на КЕВР, добави той, но не влезе в конкретика относно обсъжданите личности.

Вижте и

Министър-председателят изрази силно задоволство относно резултатите от визитата си в Северна Македония и по-конкретно – официалният отказ на Скопие от териториални претенции срещу страната ни. Не влезе в конкретика обаче по отношение на изказването си от вторник, което бе разтълкувано като признание, че в България е имало фашистки режим.

Историческата комисия ще обсъди и част от историята, в която е имало фашистки решим в цяла Европа и как това е повлияло на територията на днешната Република Северна Македония. Това е работа на историческата комисия. Но много по-важно е това, че направихме въздушна връзка между София и Скопие…„, уклончив бе Петков, не отговаряйки на въпрос дали според него е имало фашизъм у нас по време на Втората световна война.

Видео: www.Luboslovie.bg

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре