Сега четете
Сигнал до институциите от Фондация “За достъпна и качествена храна” и “Говори потребителят”

Сигнал до институциите от Фондация “За достъпна и качествена храна” и “Говори потребителят”

Фондация „За достъпна и качествена храна“ внесе сигнал в БАБХ, КЗП и Министерството на земеделието за драстично разминаване в съдържанието на т.нар. У Ха Те (UHT) или ултрапастьоризирани млека на един и същи производител с написаното на етикетите им.

Андрей Велчев от фондацията обясни за „Хоризонт“, че резултатите са от тяхна проверка, направени в независима лаборатория.

„От обявена масленост 1,5% – едното мляко беше 0,1%. Става дума за един и същи производител, само с различна опаковка и по наши наблюдения това се очертава вече като масова практика.

Получихме два сигнала на наши читатели, които констатираха това, че според тях млеката не са толкова качествени, колкото изглеждат.

Това е четвърти артикул с едно и също съдържание, У Ха Те мляко, което дава отклонение, което сериозно заблуждава и подвежда потребителя“, каза Андрей Велчев.

ВИДЕО С КОЕТО  ГЛАВНИЯ СЕКРЕТАР НА ФДКХ МАЛИНА ХРИСТОВА И ПРЕДСЕДАТЕЛЯ Й АНДРЕЙ ВЕЛЧЕВ ПОДАВАТ СИГНАЛИТЕ:

Сигнал до институциите от Фондация “За достъпна и качествена храна” и “Говори потребителят”

ДО:  БЪЛГАРСКА АГЕНЦИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ

гр. София, бул. „Пенчо Славейков” 15А, [email protected]

 

на вниманието на:

 

Д-р Христо Вълчанов – Изпълнителен директор на БАБХ

 

Д-р Галя Викьова – Заместник изпълнителен директор на БАБХ

 

С КОПИЕ ДО:

 

КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ

Гр. София, пл. „Петко Р. Славейков“ 4А, [email protected]

 

МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО, ХРАНИТЕ И ГОРИТЕ

гр. София, бул. „Христо Ботев“ №55, [email protected]

 

ОТ: Фондация „ЗА ДОСТЪПНА И КАЧЕСТВЕНА ХРАНА„, ЕИК 206577306, със седалище в гр. София, п.к. 1000 и адрес на управление р-н Триадица, ул. “Княз Борис I” № 75, ет. 2, ап. 4, представлявано от Андрей Велчев – Председател на Управителния съвет, с данни за контакт 0889306753, e-mail: [email protected]

УВАЖАЕМИ Г-Н ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР,

 

УВАЖАЕМА Г-ЖО ЗАМЕСТНИК ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР,

Обръщаме се към Вас във връзка с обявената от Фондация “За достъпна и качествена храна” и медията “Любословие” /  https://luboslovie.bg/  кампания “Говори потребителят”, както и в съответствие с целите, за изпълнение на които е създадена Фондацията, а и с оглед поетия от наша страна ангажимент към Българска агенция по безопасност на храните да проследим тенденциите за запазване качествените показатели на храните на българския пазар.

Вижте и

Опасяваме се, че резултатите от направената от Вас проверка, за която сме информирани чрез получения отговор от БАБХ с Ваш изходящ  № КХ-1908/23.12.2021 г., не удовлетворят потребителските интереси. Документалната проверка не може да е основание за гарантиране на качеството на продуктите у нас.

Видно от коментарите на потребителите, същите са в безизходица и недоумение относно това има ли кой да гарантира качеството на българските продукти според наложените законови стандартни. Нашата цел като Фондация не е провеждането на негативна кампания, а гарантиране прилагането на изискванията за стандарти в храните.

Непрекъснато получаваме гневни коментира от потребители, че не съобщаваме мярката на продуктите, които са с лошо качество, за да знаят последните какво да не потребяват.

Вярваме, че запазването на репутацията на производителите и търговските им марки не е по-важно от запазването на здравето на хората. Въпреки това ние нямаме права да покажем на потребителите марките, под които се произвеждат некачествените стоки у нас. Считаме, че това са Вашите правомощия, които ще бъдат упражнени след надлежно извършени проверки, разбира се.

Основната роля на Фондацията и медията Любословие.Бг е да запазим правата на потребителите, които с всеки изминал ден заплащат все по-висока цена за продуктите, които си купуват от българските вериги за храни.

С получения от нас Ваш отговор, ни информирате, че не сте установили нищо нередно при производството на продукта, за който сигнализирахме. Това за нас е притеснително, тъй като докато изчаквахме Вашето становище, нашата кампания по тестване на продукти, произведени от същия уличен от нас производител, продължи и показа отново отклонения от декларираното качество.

Представяме на Вашето внимание резултатите от нашето поредно изследване, направено в сертифицирана лаборатория като обхваща две марки пресни UHT млека на същия производител, за когото вече сме сигнализирали.

Във връзка с изследването, искаме да акцентираме, че по отношение на маслеността имаме отново смущаващ резултат за едно от пресните млека с чувствително разминаване на стойностите от лабораторното изследване и тези от етикета. Смятаме, че потребителите не бива да бъдат подвеждани за подобни съществени показатели. Паралелно с Вас ще информираме и търговската верига, от която е закупено млякото.

Доколкото считаме, че е възможно подобно поведение на производителя да представлява престъпление, сме поели и стъпки към сигнализиране на компетентните органи и за това.

В качеството ни на медиатори, силно се надяваме, да получим подкрепата Ви и да бъдем включени в проверките, провеждани от БАБХ, на обекти, предлагащи различни хранителни продукти и на производителите на тези продукти, за  да се гарантира още по-голяма публичност и воля за партньорство между Фондацията, Министерството, БАБХ, КЗП и всички организации, натоварени с функциите да закрилят правата, интересите и най-вече – здравето на потребителя. Считаме, че документалните проверки на произведени стоки не  е достатъчна мярка и апелираме да се намери по – подходящ способ.

Използваме случая да благодарим на Комисията за защита на потребителите за съпричастността към нашите инициативи и учредяването на Фондацията.

В очакване на Вашия отговор и реакция!

С уважение,

Д-р Андрей Велчев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментара (1)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре