Сега четете
Чилийците гласуват днес за президент, избирайки между два модела на управление

Чилийците гласуват днес за президент, избирайки между два модела на управление

Чилийците гласуват днес на втори тур на президентски избори, определяни като едни от най-поляризиращите от десетилетия, предаде Ройтерс. Двамата кандидати имат съвсем различни виждания за бъдещето на страната, като се започне от пенсиите и приватизацията, и се стигне до човешките права.
От една страна е 35-годишният Габриел Борич, бивш лидер на студентски протести, който обещава социална промяна и води в допитванията. Срещу него е крайният консерватор Хосе Антонио Каст, 55-годишен юрист, спечелил подкрепа с твърдия си курс към „ред и стабилност“.
В отворено писмо, публикувано вчера във вестник „меркурио“, Каст написа, че на тези избори един срещу друг са изправени два модела за развитие на страната, изтъквайки плановете на Борич за „пълна трансформация“ и собствените си обещания за „промяна с ред и стабилност“.
И двамата кандидати са извън центристкия мейстрийм, който до голяма степен определяше управлението на страната, откакто през 1990 г. тя се върна към демокрацията след мрачните години на военната диктатура на генерал Аугусто Пиночет. И двамата кандидати получиха под 30 на сто от гласовете на първия тур от президентските избори, състоял се през ноември, и оттогава се борят да спечелят често пъти скептичните умерени избиратели в южноамериканската страна с население от 19 милиона.
Борич обещава изцяло да промени пазарно ориентирания икономически модел, датиращ още от времето на Пиночет. Смята се, че този модел е допринесъл за увеличаване на икономически растеж, но в същото време е задълбочил разделението между богати и бедни. Борич иска по-добро и по-достъпно образование и обещава да извърши социалните промени, за които чилийците настояваха по време на протестите от 2019 г.
Каст защитава наследството на Пиночет и атакува Борич заради съюзяването му с Комунистическата партия в рамките на широка лява коалиция.
Социологическите проучвания показват, че Борич увеличава преднината си пред Каст, но въпреки това битката за президентския пост се очаква да е много оспорвана.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре