Сега четете
Другата седмица ще кажат дали ще издават зелен сертификат за хората с антитела

Другата седмица ще кажат дали ще издават зелен сертификат за хората с антитела

Другата седмица властите ще обсъдят дали хората с антитела да получават зелен сертификат.

„Допитали сме се до експертните съвети по вирусология и епидемиология за това дали могат антителата да бъдат използвани като маркер за преболедуване на коронавирус и издаване на сертификат.  В рамките на тази седмица въпросът ще бъде обсъден и вероятно другата ще имаме решение“, каза зам.-здравният министър Тома Томов.

Според колегата му д-р Александър Златанов мярката с въвеждането на документа работи добре и дава резултат. „Имаме дискретни данни за обръщане тренда на пандемията. Положителността на тестовете на база 14 дни започва да намалява. Съотношението между заболели и постъпили в лечебни заведения е много по-различно, отколкото при предишни пикове на пандемията. При много заболели имаме по-малко хора, постъпващи в лечебни заведения“, обясни той. И допълни, че благодарение на зеления сертификат, много обекти, които биха били изцяло затворени при локдаун, сега работят.

На брифинга беше коментирано и дали има противопоказания за поставяне на ваксина.

„Абсолютна контраиндикация е наличието на анафилаксия или свръхчувствителност на някои към някои от компонентите на ваксината или на помощните вещества. Като възможност за отлагане на ваксинацията във времето са наличието на остро-инфекциозно заболяване или друго остро състояние, декомпенсиране на хронични заболявания – на сърце, бял дроб, бъбреци, неврологични усложнения“, каза още д-р Томов.

Той обясни и какво трябва да се направи при алергична реакция след имунизация.

Вижте и

„Когато има остра алергична реакция след първата игла, това вече е противопоказание и не се прилага втора. Отмине ли това състояние – вече може да се приложи ваксина“, поясни д-р Златанов.

За хората, които в даден момент, не могат да получат ваксина, ще се попълва формуляр от лекар.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре