Това невероятно растение съдържа почти целия набор от витамини, необходими за нормалната човешка дейност: провитамин А, В1, В2, В3, В6, К и витамин U, който предотвратява появата на язви на стомаха и дванадесетопръстника. А по съдържание на аскорбинова киселина зелето (дори и в кисела форма) надминава портокала.

В България е широко известно използването на саламура срещу махмурлук.Ястията с кисело зеле са един от крайъгълните камъни на българската кухня. И нищо чудно: в края на краищата осоляването, мариноването и накисването са най-естествените начини за запазване на витамините по най-добрия начин. А в зелето има много от тях.

 

В България е широко известно използването на саламура срещу махмурлук.

Неслучайно от древни времена е наричан от хората чревен санитар и се използва при хроничен запек, както и при дисбиоза: зелевите влакна подобряват чревната двигателна активност и влияят положително върху развитието на полезната чревна микрофлора.

То насърчава елиминирането на токсините и холестерола от тялото, което означава, че е незаменим за профилактиката на атеросклерозата – един от основните виновници за сърдечносъдови заболявания.

Язва на стомаха и на дванадесетопръстника може да се лекува изненадващо бързо със зелев сок. Още през първите 5-10 дни от приемането му, ще почувствате подобрение. По правило възстановяването настъпва след 1-1,5 месеца. Като външно лекарство, зелевият лист отдавна и успешно се използва за лечение на изгаряния, екземи и гнойни рани.