Сега четете
Родителството – такова, каквото предишните поколения НЕ го познават / част 1 /

Родителството – такова, каквото предишните поколения НЕ го познават / част 1 /

Родителството – такова, каквото предишните поколения НЕ го познават

/ Част 1 /

 

 

 

Времената се променят, а заедно с тях се променяме и ние. Тези промени неизбежно се отразяват на всеки аспект от живота, включително и на методите за отглеждане на дете, и това е напълно в реда на нещата. Проблемите обаче възникват тогава, когато „се сблъскаме“ с представител на друго поколение, който има коренно различни възгледи и възприятия за това кое е правилно и кое не е. Но всъщност къде се крие истината? Тази статия има за цел да съпостави съвременните похвати за отглеждане на дете с тези от изминалите десетилетия и да открие каква е формулата за отглеждане на здраво и щастливо дете.

 

 

    „Завий го, ще настине!“

 

 

 

Всеки млад родител е чувал тази реплика от по-възрастен роднина, приятел или (не)познат. Съвременните педиатри обаче твърдят, че дори по-опасно от настинката е именно претоплянето на бебето. Това се дължи на факта, че епидермисът на бебетата през първите месеци след раждането е с 30% по-тънък от този на възрастните, а потните жлези все още не са добре развити, съответно тялото няма способност да се охлажда само. Признаците на претопляне са ситни кожни обриви, плач и безпокойство, а в по-тежки случаи и висока телесна температура.

 

 

„Не извеждай бебето навън, преди да навърши 40 дни!“

 

 

 

 

 

 

Това е още една остаряла практика, която в днешно време все по-малко хора спазват. Голяма част от съвременните родители предпочитат да осигурят на новороденото си свеж въздух от самото начало, затова съобразяват първите разходки основно със състоянието на детето и с метеорологичните условия.

 

 

„Давай му сокче от тримесечна възраст!“

 

 

 

 

 

Храненето на бебето е изключително обширна тема, изпълнена с противоречиви мнения. Днес има няколко основни метода за захранване, но нито един от тях не стартира преди четиримесечна възраст и не включва сокове. Причината за това е, че при изцеждането на сок се губят голяма част от витамините и остават само фруктозата и киселината, от които бебешкият организъм не просто няма нужда, но е много вероятно и да пострада.

 

 

 „Никакви домашни любимци около бебето! Знаеш ли колко болести разпространяват?“

 

 

 

 

Най-новите изследвания сочат, че бебетата, израснали в домакинство с котка, имат 6% вероятност да са по-здрави, а тези с кучета – цели 31%. Според ръководителите на това изследване това се дължи на факта, че наличието на домашен любимец около бебето подсилва и развива имунната му система и го подготвя за микробите, с които ще се сблъска в бъдеще. Разбира се, здравословното съжителство на бебе и домашно животно зависи изцяло от добрата хигиена на дома, редовно ваксиниране и обезпаразитяване на любимците.

 

 

„Без бой не става! Аз колко бой съм ял като малък и ето, че станах човек!“

 

Вижте и

 

 

 

Всеки е чувал тази реплика, нали? Вероятно все още доста хора прибягват към „шамарената фабрика“ в пристъп на ярост и отчаяние, но съвременните антрополози са открили далеч по-миролюбив начин. В днешно време един от най-нашумелите методи за възпитание се нарича „демократично родителство“ и се основава на търпение, уважение и благонамереност към детето. Този модел поставя ясни граници, запознава детето с последствията от това границите да бъдат прекрачени, поставя детето наравно с родителя и се стреми да изгради полезни навици по естествен път, без повишаване на тон и физическо насилие. Разбира се, на думи звучи много по-лесно, отколкото е в действителност, но как мислите, дали си струва човек да опита с добро?

 

 

Ако статията ви е била интересна и полезна, то съвсем скоро очаквайте и втора част!

 

 

 

 

 

Автор:  Веселина Василева

Снимки: Костадин Петков

/ Mestano photography /

Модел: Коко

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментара (1)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре