Сега четете
Как телефонният ви номер може да служи за онлайн измами, без да подозирате

Как телефонният ви номер може да служи за онлайн измами, без да подозирате

Десетки българи се оказват въвлечени в масови измами в платформа за свободна търговия в интернет. Това се случва, след като с телефонните им номера се създават фалшиви профили в чатове.В един от случаите е използван телефонен номер на 11-годишно момче, с който е създаден профил в чат приложение. Така се осъществява комуникация чрез номерата на нищо неподозиращи хора. Целта: източване на банкови карти и закупуване на стоки.

Стотици, ако не и хиляди са вече пострадалите у нас от опитите за измами през интернет платформа за свободни продажби, показва разследване на „Хоризонт“. Въпреки призивите на МВР в лицето на Главната дирекция за борба с организираната престъпност, хората продължават да дават данни за банковите си карти при продажба или покупка на стоки онлайн. Така почти всеки ден у нас има ужилени от измамниците, най-вече с дребни суми. В социалните мрежи има различни Фейсбук групи, участниците в които споделят своя горчив опит – били са жертви или свидетели на опити за измама.

Най-често нещата започват с безобидна обява на стока, пусната в платформа за онлайн продажби. Следва разговор с евентуален купувач чрез едно от известните чат приложения. Кандидатът за покупката обаче държи да плати не при доставка с куриер, а чрез банка. И изпраща линк, на който трябва да бъдат въведени данните на банковата карта на продавача. Линкът, естествено, е фалшив, а резултатът от всичко това е източване на парите от картата.

Това всъщност е най-масовата измама у нас в последните месеци, която се извършва от чужбина. Пострадали твърдят, че най-често авторите на подобни измами са в Руската федерация или Украйна.

 

С нас се свърза млада лекарка от Бургас, която в момента учи за специалност.

„Пуснах обява на мои маратонки, които са носени няколко пъти. Публикувам тази обява. След половин час някъде, съвсем бързо (явно тези хора постоянно преглеждат обяви, дали си нов абонат, с нова регистрация). Въпросната госпожа се свърза с мен с желание да закупи тези маратонки. Каза ми, че има опция доставка – тя внася сумата за тези маратонки чрез електронно банкиране и аз трябва да дам номера на картата, на която да получа средствата“, разказва младата жена.

Мнимата купувачка уверила, че ще направи плащане, след което ще изпрати линк, който го потвърждава.

„Изпраща ми линк, аз отварям – въобще не можеш да различиш, че това не е страница от актуалния сайт. Това, което се искаше от мен: да потвърдя това плащане и да дам номерата – знаете, дебитните карти отпред имат един дълъг номер и отзад имат трицифрен номер. Трябваше да въведа тези данни. Трябваше да получа смс-код, който да въведа, за да се осъществи това плащане. Обаче този въпросен код не го получавам на телефона, не мога да го въведа. И от забавянето на този код вече се усъмних, че съм допуснала груба грешка.“

Хубавото в случая било, че картата била нова, а в нея нямало никакви средства. „Не успяха да ми вземат нищо.“ Жената блокирала картата.

В едната от групите на пострадалите от този тип престъпление в социалните мрежи има публикувани десетки номера, от които измамниците се обаждат на жертвите си през чатове. Оказва се, че това са съществуващи и реални телефони на български граждани, които дори не подозират, че през номерата им се извършват измами.

Това става след регистрация на номера в платформа за чатове, без абонатът да разбере. Профилите в чатовете, чрез които се мами, са обикновено на млади жени, а снимките им са свалени от руски порно сайтове или такива за запознанства за възрастни. Единият от профилите е на името на Екатерина. На посочения номер, който се използва за източване на банкови карти обаче, отговаря реален български пенсионер. Разказва, че често му се обаждат хора и предполага, че някой извършва измами с неговия телефонен номер. Но не знае как. Не е подал и сигнал в полицията.

Още по сериозен е случаят на четвъртокласник от български град, също станал част от измамните схеми, без да знае. Номерът на момчето е публикуван отново в профил в платформа за чат на жена под името Елена. А потребители твърдят, че и от този номер се извършват измами с банкови карти.

Беше телефон с копчета. Жена ми гледа, че вайбърът му е на линия, пък телефон с копчета няма вайбър. И му пише – какво правиш, как си. Съответно се отговаря – мамо, изнасилват ме, моля те, помогни ми, други глупости – ще ме вкарат в болница, ще ме пребият. Тя веднага почва да звъни на вайбър и ѝ затварят. Тя знае, че в момента не му е активен вайбърът. Оня ден негово приятелче му звъни и го пита какви са тия глупости, дето му е писал на вайбъра…“, разказва бащата на детето.

Вижте и

Сред профилите, които се използват за измама, има дори и такъв на полицайка – Жасмина Жабраилова, и публикуван български мобилен номер, който не е нито на служител на МВР, нито на жена.

Снимка: БГНЕС

От Главната дирекция за борба с организираната престъпност няколко пъти предупреждаваха, че зад този вид масови измами у нас стоят престъпни групи от чужбина. Комисар Владимир Димитров, началник на Отдела за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП уточнява, че това са престъпни групи, специализирани точно в този вид компютърни измами – посещават свободни платформи и от свободно достъпни обяви, без да се регистрират, вземат телефонните номера.

Странното е, че на добър български се справят. Уговарят се с човека, който продава стоката, пращат му линка. Човекът поради своята неинформираност, наивност и други свои качества последва линка, предоставя доброволно своите данни и хакерите пазаруват с тези данни скъпа техника.“

Най-масовата измама в последно време е това, категоричен е комисар Димитров.

Експерти твърдят, че в подобен случай най-сигурният вариант е човек да подаде сигнал в полицията и да смени телефонния си номер.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре