Иван Чакъров, кмет на район „Красна поляна“: Основният проблем си остава съжителството между българи и роми

Очакваме да видим какво ще е бъдещето на стадион „Септември“, работим по подобряване на качеството на въздуха за всички живеещи тук

Нашият район е малко по-особен от останалите в София, тъй като почти половината от населението тук е от ромското малцинство. Работата ни е не само по-трудна, но и по-тежка спрямо другите райони на София. Това обясни в интервю за Любословие.БГ Иван Чакъров, кмет на район „Красна поляна“

Основният проблем е съжителството на роми и българи. Това е и предизвикателството ни, защото гледаме да няма конфликти, хората да живеят нормално и все по-добре.

Основната зона на конфликт през последните години се оказаха т. нар. „Виетнамски общежития“. „Аз отдавна се боря там и обещахме да започнем премахването им. За наша радост вече сме завършили две блокчета, с 51 апартамента, където ще прехвърлим живеещите от 7 и 8 блок на Виетнамските общежития“, сподели Чакъров. По думите му неподходящите за живеене блокове ще бъдат съборени.

Това е една постигната цел, от години се боря с този проблем. А той бе изкуствено създаден, защото от всички райони бяха изпращани тук ромите и те бяха настанявани във Виетнамските общежития. „Там се е събрал един контингент, който дори и ромите от кв. „Факултета“ не искат да приемат“, добави кметът.

Очакванията са до месец и половина да започне процеса на преместване на хората.

Друг наболял проблем за всички в кв. Красна поляна е състоянието на стадион „Септември“. Трябва да се знае, че съоръжението е държавна собственост. През 2020 г. стадионът бе прехвърлен към Министерство на младежта и спорта и сега около 110 дка са притежание на ведомството. „Те ще ги апортират в тяхно дружество, за да може да бъдат направени игрищата и да има един голям стадион за спортни изяви, заедно с тенис кортове и басейни. За жалост това не бе прието от Общинския съвет и сега очакваме спортното министерство с неговите предложения как да се използват тези терени“, сподели Чакъров.

Гражданите нямат повод за притеснение, че имотите ще бъдат застроени. Те са предвидени за спортни съоръжения и никой няма да може да прави жилищни блокове или фабрики, категоричен бе кметът.

За управата на района друг сериозен проблем е замърсяването на въздуха, особено през зимните месеци. „От две години сме ангажирали Столична община в този проблем. Участваме във всички общински проекти, които са за подмяна на отоплителните уреди. Одобрени са 212 семейства, които ще получат нови уреди за отопление, които да не замърсяват въздуха“, уточни Чакъров.

Вижте и

От Общината вече са сложили над 300 електрически филтъра на комините по домовете на хората. В същото време създаваме и една кула с камери и сензори. Тя ще бъде поставена в кв. Факултета и ще сигнализира, ако някъде се горят гуми например.

Повече по актуалните теми за замърсяването, ремонтите на инфраструктурата и други проекти на Район Красна Поляна можете да видите в интервюто.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре