Сега четете
МЗ разработи пет имунизационни фази

МЗ разработи пет имунизационни фази

Здравният министър проф. Костадин Ангелов представи Националния план за ваксиниране в България. От него стана ясно, че са разработени пет имунизационни фази.

За Плана министърът обясни, че е изготвен заедно със специалисти, като са използвани указанията на Световната здравна организация, планове на държави членки – Германия, Франция и Италия, както и такъв на един американски щат.

По думите на проф. Ангелов планът е съобразен с динамиката на обстановката в страната.

Разработените фази за ваксиниране на българските граждани включват:

В първата фаза попадат медицинският персонал от лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацеври, пом.-фармацевти. Очакваният общ брой хора от групата, които ще получат ваксина е 243 600 души.

Втора фаза включва педагози, потребители на социални услуги и служители във ферми за норки – 112 080 лица.

Трета фаза – служители, участващи в дейности по поддържането на държавата, например тези във ВиК сектора. Броят им зависи от списъците, изготвени от РЗИ.

Четвърта фаза – възрастни на и над 65 г. и хора с придружаващи заболявания. Очакваният брой е 1 800 000 души.

Пета фаза – уязвими групи заради начина им на живот. Броят ще се определи отново на база изготвени списъци.

Регионите за ваксинация в страната ще бъдат общо шест, посочи проф. Ангелов. За Район 1 отговаря РЗИ-Враца, за район 2 – РЗИ – Велико Търново, за район 3 – РЗИ – Варна, за район 4 – Столичната РЗИ, за район 5 – РЗИ – Пловдив, за район 6 – РЗИ – Бургас.

Днес в „Булбио“ ще бъдат инсталирани два хладилника за ваксините, а до края на деня такъв ще има в Столичното РЗИ. В събота се очаква поставянето на уреда и в РЗИ-Бургас

Първото съвещание на Националния ваксинационен щаб ще се проведе днес в 15 часа. Целите са приемане, спазване на условията на ваксините и прецизиране на очакваните за ваксинация контингенти, уточни проф. Гигов.

Вижте и

„Очакваме, че щабът ще изпълни поставените му задачи. Много моменти, които ще бъдат разгледани, са консултирани със съответните медицински и браншови организации”, добави още началникът му.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев отбеляза, че България е слязла с едно място надолу по заболеваемост в Европейския съюз. Така вече заемаме 11 позиция.

„За съжаление, 14-дневната смъртност е висока и по този показател сме на първо място. Убеден съм, че ако спазваме мерките, ще се справим”, посочи доц. Кунчев.

Кунчев допълни, че ваксината ще започне да се използва веднага, щом се появи. Отново изясни, че тя ще бъде доброволна.

Здравният министър разясни, че 51% от леглата за пациенти без усложнения са заети. 40% е заетостта на леглата за хората, нуждаещи се от интензивни грижи. Най-висок процент запълнени легла има в Шумен и в Ямбол.

Видео: Нова телевизия facebook.com страница

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре