Обезщетение от 16 000 лв. присъди Софийският градски съд да изплати Столичната община на 59-годишна жена, която е счупила крака си в пропаднали плочки на тротоар в центъра на столицата. Жената е поискала по-високо обезщетение, но съдът преценил, че тя също има вина, защото не е гледала къде ходи, съобщи Лекс.

Инцидентът е от лятото на 2018 г. Пострадалата се разхождала в района на президентството и докато вървяла по тротоара на ъгъла на улиците „Леге” и „Съборна“, кракът ѝ попаднал в разбит участък. Лекарят установил, че е със счупен глезен.

Според съда е безспорно, че общината не е изпълнила задължението си да поддържа улиците безопасни за пешеходците и не е представила доказателства за обратното.

В тежест на ответника е вменено да докаже, че е изпълнил задължението си за поддръжка на тротоара в състояние за безопасното му използване от пешеходците, каквото доказване не е проведено. По делото ответникът не е ангажирал доказателства за състоянието на настилката на процесния тротоар, нито да е имало сигнализация за неравността“, се казва в решението на съда.

Според съдията обаче частично основателно се явява и възражението на общината за съпричиняване.

Ако това не може да стане отдалеч, то е напълно възможно при приближаване до неравността, същата да бъде възприета и избегната от разхождащия се пешеходец. Поради това следва да се приеме, че ищцата не е положила дължимата грижа към собственото си здраве да бъде внимателна към състоянието на пътя, по който преминава“, пише в решението на съда.

Решението на съда не е окончателно и може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.