Сега четете
Столичната община осъдена да плати 16 000 лв. на жена заради счупен на тротоара крак

Столичната община осъдена да плати 16 000 лв. на жена заради счупен на тротоара крак

Обезщетение от 16 000 лв. присъди Софийският градски съд да изплати Столичната община на 59-годишна жена, която е счупила крака си в пропаднали плочки на тротоар в центъра на столицата. Жената е поискала по-високо обезщетение, но съдът преценил, че тя също има вина, защото не е гледала къде ходи, съобщи Лекс.

Инцидентът е от лятото на 2018 г. Пострадалата се разхождала в района на президентството и докато вървяла по тротоара на ъгъла на улиците „Леге” и „Съборна“, кракът ѝ попаднал в разбит участък. Лекарят установил, че е със счупен глезен.

Според съда е безспорно, че общината не е изпълнила задължението си да поддържа улиците безопасни за пешеходците и не е представила доказателства за обратното.

В тежест на ответника е вменено да докаже, че е изпълнил задължението си за поддръжка на тротоара в състояние за безопасното му използване от пешеходците, каквото доказване не е проведено. По делото ответникът не е ангажирал доказателства за състоянието на настилката на процесния тротоар, нито да е имало сигнализация за неравността“, се казва в решението на съда.

Според съдията обаче частично основателно се явява и възражението на общината за съпричиняване.

Вижте и

Ако това не може да стане отдалеч, то е напълно възможно при приближаване до неравността, същата да бъде възприета и избегната от разхождащия се пешеходец. Поради това следва да се приеме, че ищцата не е положила дължимата грижа към собственото си здраве да бъде внимателна към състоянието на пътя, по който преминава“, пише в решението на съда.

Решението на съда не е окончателно и може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре