Сега четете
Теменужка Петкова: Решението за нов блок за АЕЦ „Козлодуй“ не е реверанс към САЩ

Теменужка Петкова: Решението за нов блок за АЕЦ „Козлодуй“ не е реверанс към САЩ

Правителството дава мандат на „Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) да започне проучване на възможностите за изграждане на нова мощност на АЕЦ „Козлодуй“ с американско оборудване, съобщи днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция след заседанието на Министерски съвет. БЕХ ще преговаря с компании от САЩ, развиващи нови ядрени технологии за граждански цели, включително малки модулни реактори, допълни тя.

Идеята е новата мощност да се изгради на одобрената площадка номер 2 на АЕЦ „Козлодуй“, чиято оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) влезе в сила след повече от четири години обжалване в съда. На министъра на енергетиката е даден срок до 31 януари 2021 г. да информира Министерския съвет за предприетите действия и за резултатите от преговорите.

Решението е продиктувано от политиката на ЕС за декарбонизация на икономиката и постигане на нулеви емисии до 2050 година„, посочи Теменужка Петкова.

В отговор на въпрос, тя уточни, че това решение не изключва продължаване на работата и по АЕЦ „Белене“.

Процедурата за АЕЦ „Белене“ е в ход, но има забавяне по отношение на отделните етапи, заради кризата с COVID-19„, уточни министърът.

Попитана, дали България има нужда и от нов реактор в Козлодуй, и от АЕЦ „Белене“, Петкова коментира, че има, защото иначе няма как страната да постигне заложените от ЕС цели за нулеви вредни емисии до 2050 година.

Тя поясни, че това може да стана само със затваряне на въглищните централи и замяната на произвеждания от тях ток с такъв от възобновяеми енергийни източници и ядрена енергетика.

Още вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че се върви към изграждане на нова мощност за АЕЦ „Козлодуй“.

Намерението му срещна критики от експерти, които смятат, че проектът не може да е финансово изгоден.

Не липсват и мнения, че това е просто жест към САЩ, който да покаже, че България не гледа само в посока Русия, когато става дума за енергийни проекти.

Вижте и

За никакъв реверанс към САЩ не става въпрос. Правителството работи в интерес на гражданите„, коментира днес по този повод министър Петкова. Тя все пак не скри, че се тръгва на преговори с компании от САЩ, за да има диверсификация на източниците на енергия.

Експертите посочват също, че изграждането на една нова ядрена мощност ще отнеме поне десет години, което значи, че няколко правителства трябва да приемат, че тя е необходима.

Снимка: 

„Дневник“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре