Сега четете
Детските градини и ясли отварят от 22 май при строги изисквания и намалени групи

Детските градини и ясли отварят от 22 май при строги изисквания и намалени групи

Снимка: Министерски съвет
Снимка: Министерски съвет

Възстановява се работата на детските ясли и градини от 22 май тази година, обяви здравният министър Кирил Ананиев. Това ще стане при ясни противоепидемични мерки. Кметовете трябва да създадат организация по откриването на яслите и градините и тяхното функциониране, обясни още здравният министър, цитиран от БНР.

Министрите на образованието и на здравеопазването – Красимир Вълчев и Кирил Ананиев, дават съвместна пресконференция, свързана с подновяването на работата на детските градини.

До този момент, когато се възстановяваше дейността на детските градини и ясли, имаше изискване на една наредба на министъра на здравеопазването, Наредба 3, за здравните изисквания към детските градини и ясли, където се предвиждаше да се предостави медицинска бележка на всяко едно дете, за да постъпи в детската градина, посочи министър Ананиев и допълни:

“Отчитайки ситуацията в момента, ние предлагаме да не се изисква бележка, защото, първо, времето е много малко, струпването ще бъде изключително голямо, и по този начин ще затрудним отварянето на дейността на детските градини“.

“Разбира се, медицинският контрол ще бъде сериозен. Там ще има непрекъснато медицинско наблюдение. При постъпването, в първия ден, на детските градини и ясли, ще се измерва температурата на всяко дете с нормален живачен термометър, тъй като знаете, че дистанционните термометри не дават точна оценка на температурата“.

“В същото време родителите ще подпишат декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, с което те декларират, че са запознати с всички мерки, които се предприемат в детската градина“, посочи още здравният министър.

Просветното министерство вече проведе онлайн анкета сред родителите, за да установи каква е готовността на семействата да пуснат децата си на градина в настоящата ситуация.

Апелираме ако могат все пак децата да останат вкъщи, призова министърът на образованието Красимир Вълчев и допълъни:

“Не препоръчваме на родителите ако има друга възможност да пускат децата си на ясла и градина. Епидемията и опасността не са отминали. 38% са готови да пуснат децата си, но има голям процент, които се колебаят. Това е нашият апел“.

“През летните месеци имаме по-ниска посещаемост. Дори ако вземем решение детската градина да отвори преси 31 май, няма да бъде задължително посещението в градината и няма да има обвързаност със семейните и социалните помощи“, добави още Вълчев.

Вижте и

“Общините вземат решение кога да бъдат отворени детските градини между 22 май и 1 юни. Общините ще подготвят градините и те ще решат на коя дата да бъдат отворени точно. Това ще стане след проучване и запитване на всеки един родители“, заяви още той.

“Не може да се осигури дистанция в самата предучилищна група. Може да се осигури дистанция между групите и между учителите в градината, но в самата група дистанция между децата няма как да има“, уточни просветният министър.

Преди дни премиерът Бойко Борисов каза, че детските градини е възможно да отворят отново около 24-и май.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре