Сега четете
Борисов очаква да започне българското производство на защитни облекла

Борисов очаква да започне българското производство на защитни облекла

Премиерът Бойко Борисов изрази в началото на заседанието на кабинета надежда от днес – най-късно от утре, да започне българското производство на защитни облекла за медиците. Той напомни, че сега тези изделия се тестват.

Борисов информира, че снощи граничарите са предотвратили първи опит за незаконен износ от България на 7500 маски, и нареди да има максимално затягане на контрола по границите.
Той съобщи още, че днес се чакат маските и защитните облекла от Турция, като се очаква два тира да пристигнат довечера. Това е един жест на приятелство от страна на Турция към България, защото имат забрана за износ, изтъкна Борисов.

Той съобщи още, че днес МЗ ще изкупи всички налични маски, за да се раздадат на служителите, и заяви, че не иска да спират работа нито земеделските, нито социалните служби.
Няма смисъл от истерия, всичко това го правим, за да може хората максимално да са спокойни, заяви Борисов.

Премиерът съобщи, че днес, в 18.00 ч. българско време, ще има извънреден Европейски съвет по темата за коронавируса, който ще бъде проведен по интернет, както това стана вчера, но в друг формат. 130 млн. евро ще поискаме, за да оборудваме полицаите за тежка миграционна криза, ако има, допълнително, каза Борисов и изтъкна, че ще се търсят варианти за доставка, ако може директно от Германия или Комисията.

Той съобщи, че ще съдейства за възможностите за еврофинансиране за внедряването на иновациите от българските научни лаборатории по отношение на защитата от коронавируса.

По време на заседанието председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски съобщи, че в академията има разработки на различни институти, свързани с получаване на нови материали, които могат да помогнат за подобряване на качеството на българското производство на маски. Представител на Центъра по компетентност за чисти технологии, който е финансиран с 24 млн. от правителството и от европрограма, съобщи, че е разработен активен въглен, който е отпаден продукт от костилките на кайсии. Той е тестван за почистване на тежки диабетни рани и е установено, че има силна абсорбираща способност на бактерии, гъбични инфекции и вируси.

Този активен въглен може да се ползва при производството на български маски. Премиерът изтъкна, че в момента се оказва, че има дефицит в страната на активен въглен. Борисов нареди след заседанието на МС икономическият и здравният министър да направят връзка с българските производители, за да има няколко типа маски за населението и за служителите в администрациите и в частния сектор.

Вижте и

От „София тех парк“ съобщиха по време на заседанието, че също работят по критичната ситуация. В момента се работи с иновативни фирми, които са разработили молекула за лечение на коронавирус, като съвместно с правителството и рисковия капитал в Европа започват първи стъпки за финансиране на този продукт. Българската фирма от четири години разработва специалната микромолекула за обработка на коронавируси от различните типове и имат много положителни резултати от лабораториите, в които са изпратени за първа сертификация – две в САЩ и една – в Белгия. О

т „София тех парк“ изтъкнаха, че премиерът ще съдейства чрез контактите си на европейско ниво, за да бъдат ускорени процедурите по изпитване, като до два месеца могат да започнат физическите изпитания на тази микромолекула.

От „София тех парк“ са на мнение, че до края на годината, когато бъде пуснат суперкомпютърът, ще може да се моделира достатъчно точно и да се предвиждат последиците от критични ситуации.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре