Сега четете
Не съм олигарх. Борбата с богатите и успелите печели народна любов

Не съм олигарх. Борбата с богатите и успелите печели народна любов

zlatevБизнесменът Валентин Златев коментира пред бТВ думите на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов, че ВЕЦ „Бебреш“, който се управлява от баща му Васил Златев, източва язовир „Бебреш“ и за това има проблеми  с водата в града. Златев заяви, че това са „неверни твърдения“.

Прокуратурата проверява твърденията на кмета, а държавното предприятие“Напоителни системи“, което управлява язовира, не откри нарушения в работата на електроцентралата.

„ВЕЦ-ът работи съгласно всички закони и издадени разрешения. Не знам за нито един ВЕЦ в България как „отгоре“ може да дойде разрешение“, каза Златев.

Така той коментира твърденията на Гавалюгов, че отговорните институции са имали против ползването на язовира за този ВЕЦ, но е получено разрешение „отгоре“.

Златев каза още, че ВЕЦ-ът почти не е работил в последните 2 години.

Попитан защо Гавалюгов разпространява подобни информации той отговори:

„Разбирането на Гавалюгов, че борейки се с богатите и успелите, той печели народната любов. Това е жалко.“

Бизнесменът припомни, че ВАС е отстранил кмета от длъжност по искане на КПКОНПИ.

„В такъв момент е лесно да обясняваш кой е лошият“, каза още Златев.

Той заяви, че не знае колко струва ВЕЦ-а, защото с това се занимавал баща му. И го определи като „малка водноелектрическа станция“. Златев обясни, че ако ВЕЦ-ът спре да работи, това ще бъде загуба за около 150-200 хил. лв., която няма да се отрази на семейството му. И дори каза, че ако зависи от него, той би пратил булдозер да го събори, но не го прави от уважение към баща си.

Според Златев язовир „Бебреш“ не е предназначен за питейна вода. Той определи Гавалюгов като „олигарх“, защото е крупен бизнесмен в Ботевград, има политическа власт и притежава медии.

„Това е христоматиен пример за олигарх“, каза той.

Според Златев в Ботевград е действала организирана престъпна група, което за около три годни е присвоявала средствата, плащани от гражданите за ВиК услуги и от държавния бюджет.

Златев твърди, че разполага с документи, според които местното ВиК отчита 2.5 млн. куб. м вода, а събира от населението пари за 9 млн. куб. м вода и това става със знанието на кмета.

„Излиза, че само 10% от населението на Ботевград плаща вода по сметки, а това не е така. Действа организирана престъпна група, която събира от населението пари за 9 млн. куб. м вода, а плаща на държавата за 2 млн. и останалите пари са присвоени за лично облагодетелстване“, каза Златев.

И допълни, че вече са образувани две наказателни дела, които са установили изтичане на пари в брой и през фиктивни договори за резервни части и неправомерни средства за лично облагодетелстване.

Бизнесменът каза, че язовир „Бебреш“ е строен в края на 80-те години като водоем за промишлено водоснабдяване и за поливане, а не за питейни води. В годините 28 от лицензираните водоизточници, захранвали в миналото Ботевград, са спрени и вода се подава само от язовира – непречистена, заяви той. По думите му смеските, с които се почиства магистрала „Хемус“, се оттичат към язовира и оттам – в чешмите на хората.

„Кой кога е решил да разруши 28 източника за водохващания, това е големият въпрос. Няма отговор защо е спряна работата на лицензираните водохващания и кой е разрешил язовир „Бебреш“ да стане единствен източник“, каза Златев.

Златев представи констативни протоколи, според които тръбата, изградена да снабдява града при аварийни нужди, никога не е работила, а към тръбата за поливане през 2016 г. са установени 8 нелегални байпаса, които през 2019 г. вече са станали 18.

Златев нарече кмета Гавалюгов олигарх, защото в качеството си на кмет е подписвал заповеди в полза на собствените си дружества и медии. Според него кметът истерично опитва да отклони вниманието от въпроса къде е водата на „Бебреш“.

Според Златев връзка между бизнес и политиката трябва да има на принципна основа.

„Политиците не трябва да бъдат бизнесмени, бизнесмените не трябва да бъдат политици“, обясни той.

Попитан дали политици са му искали помощ, отговори:

„Не е грях да си поискаш.“

Вижте и

А на въпроса кой му е искал помощ:

„Още малко ще искате да кажете с кого си лягам“.

Попитан какви са му отношенията с Бойко Борисов, той разясни:

„Защо трябва да имам някакви специални отношения? Кой ги е определил като приятелски?“

След като му бе припомнено изказване на Борисов, че Златев лъже на карти, бизнесменът отговори, че след това изказване не е играл повече карти с Борисов.

„Той е човек, който не обича да губи“, обясни причините.

Златев отрече да е олигарх, бил служител „в една голяма корпоративна структура“, имайки предвид „Лукойл“.

„Нито имам медии, нито се занимавам с политика“, каза той и определи тези твърдения като популизъм.

Отрече и твърденията, че Правец е „частен град“.

„Това не е така. Кое му е частното на Правец. Правец е един прекрасен град в цветущо състояние. Занимавам се само с „Лукойл“. Останалият бизнес се ръководи от моя баща“, каза Златев.

На въпрос има ли приятели сред политиците, той отговори

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре