Наскоро публикувахме новина, че  Пипи Дългото чорапче е навършила 56 години. Обичаният екранен образ Пипи Дългото чорапче навърши 56 години на 4-ти май. Пипилота, която беше толкова силна, че само с едната си ръка вдигаше кон, от онази сладка и малко шантава червенокоска вече се превърна в достолепна лелка.

Пипи Дългото чорапче преди и сега

Пипи Дългото чорапче преди и сега

Новината провокира наш читател да сподели коментар на лично съобщение в нашата страница във Фейсук, който публикуваме без редакторска намеса и с негово съгласие.

11921717_249525425387878_1755230249077078823_o
Diyan Zhelyazkov: 

Тя Пипи хубаво ги навърши 56 години, ама ние какви ги свършихме през последните 30 години. Нямаме едно българско телевизионно предаване за бебета и деца. Нашите внучета гледат “бебе тв” и първата реч, която чуват е английска, първата азбука е английска, първите числа са на английски. Като поотраснат положението е същото – само английски детски филмчета и герои с английски имена. В резултат тригодишно дете казва “о ноу” вместо “не”. Във втори клас възкликва “о май год”, вместо “боже мой”, а вече като юноша плещи на всяка трета дума “упс”, вместо нашенското “опа”.

Това е резултатът от некадърното либерално-демократично управление след 1989 г. Време е някой пак да извика на висок глас: “А които не обичат да знаят за своя род болгарский, но се обръщат на чужда политика и на чужд език и не радеят за своя език болгарский, но се учат да четат и говорят по ингилизки и срамят село да се нарекат болгари! О, неразумний юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин и не четеш и не говориш на своя език!”

Но где го тоя Паисий в Министерството на образованието, в Министерството на културата?! Где го тоя премиер, где ги тия министри и депутати, които да са чели Паисий, ако не в оригинал, то поне в осъвременен вид?! Няма ги за съжаление и затова децата ни учат първо английската азбука и проговарят все по трудно на български, объркани от странното двуезичие в българското образование и култура. Срам и позор за тези родоотстъпници, които си мислят, че управляват държавата ни!!!