BI-img-ChinaPanelEvent2-Blog

В континентален Китай са издадени близо 1.36 милиона патента за изобретения до края на миналата година, което е 9.8 патента на 10 000 душиКитай е световен лидер в заявки за патенти върху изобретения за последните седем години, казва Уан Ган, президент на Китайската асоциация за науки и технологии.В континентален Китай са издадени близо 1.36 милиона патента за изобретения до края на миналата година, което е 9.8 патента на 10 000 души, сочат данни на Държавната служба за интелектуална собственост.

„По обема на изследванията и разработките (R&D) Китай се нарежда вече втори в света”, каза Уан като добави, че броят на служителите на пълно работно време в R&D сферата е най-високият в света.Години наред Китай инвестира във водещи научно технологични сфери, като инфраструктура, високоскоростни железници, космоса и биотехнологиите. Време е да събере плодовете на своя труд, казва проф. Джан Пин от Пекинския университет, който специализира в областта на интелектуалната собственост.

Патентите са тясно свързани със сфери като информационните технологии и комуникации, които изискват непрекъснато актуализиране на продукта, казва още тя.Китай разполага с голям брой местно разработени ключови технологии. През последните години качеството на патентите в тези водещи сфери се е подобрило осезаемо, но висококачествените все още недостигат, счита професорът.