Сега четете
Пьонгчанг посреща гостите с Олимпийски студ

Пьонгчанг посреща гостите с Олимпийски студ

Soldiers clear snow and ice from the seating area at the Alpensia Ski Jumping Center ahead of the 2018 Winter Olympics in Pyeongchang, South Korea, Wednesday, Feb. 7, 2018. (AP Photo/Charlie Riedel)

Остават броени часове до официалното откриване на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг, а по-голямата част от спортистите вече са в олимпийската столица. Оказа се обаче, там ги очаква една доста неприятна изненада – студа.

Когато говорим за зимна олимпиада едва ли някой очаква много топло време, но игрите в Южна Корея може да останат в историята като най-студените в последните повече от 2 десетилетия.

Очакванията са през деня градусите да не надвишават минус 10 градуса, а през нощта те ще спаднат до внушителните минус 20. Затова никак не е изненада, че шалове, шапки, одеяла, дебели якета и ръкавици са неизменна част от облеклото на всеки гост на олимпийската столица. Домакините дори представиха специални одеяла и наметала, които да помогнат на гостите си да преодолеят проблема със студа.

Оплакванията обаче не са малко. Доста скиори вече се оплакаха, че заради бруталният студ в Пьонгчанг някои от тях са били принудени да изхвърлят ските си на боклука след тренировъчните спускания.

„Не може да направим нищо за студа. Снегът прилепва в основата на ските и ги изкривява. Един от треньорите каза, че са изхвърлили ските на боклука след днешните тренировки“, коментира Крейг Рандел от техническия екип по поддръжка на пистите, за когото това е трета Олимпиада.

От мразовитата обстановка в Пьонгчанг се оплака и звездата на австрийските ски Марсел Хиршер. По думите му ледените кристали, в които се превръща снегът, буквално разрязват ските.

„Снежинките стават остри като бръсначи на минус 20 градуса и режат основата на ските. Затова всяко спускане е с нов чифт ски“, коментира Хиршер, който е фаворит за златото в слалома.

Повечето от спортистите на Великобритания пък вероятно ще откажат да участват в церемонията по откриването на зимните олимпийски игри в Пьончанг в петък, съобщава „Дейли Мейл“. Причината е очакваното студено време и температура от минус 21 градуса.

Ръководството на британския отбор се безпокои за здравето на спортистите и не препоръчва участието им в церемонията, особено на тези състезатели, които имат стартове в първите дни на олимпийските игри.

Вижте и

Студеното време в Пьонгчанг стана причина дизайнерите от Ралф Лорън да вкарат светкавично батерии в официалните екипи на американските спортисти. Нагревателите ще могат да се зареждат от слънцето и ще осигуряват на спортистите топлина поне за пет часа. Затоплящи устройства американците ще имат и в ръкавиците.

gallery-1516640200-opening-ceremony-outfits

На церемонията по откриването на игрите в 13 часа българско време в петък се очаква да присъстват най-малко 40 000 души а температурата да е около -7 градуса, но заради вятъра усещането ще е като за -15. Поради тази причина на гостите на церемонията ще бъдат раздадени одеяла и специално направено за случая пончо.

Прогнозата на метеоролозите е, че по време на първите стартове в ски скока, които са от 20,40 часа местно време състезателите ще усещат при засилката около -29 градуса.

 
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре