x420_X_______sreshta_medii_2.jpg.pagespeed.ic.hcGUlszAguНуждаем се от медии, които да овластяват гражданите и да контролират овластените, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на Тринадесетата световна среща на българските медии, която се организира от БТА и АБМС в молдовската столица Кишинев, информира БНТ.

Зад границите на България вашето слово излиза извън рамките само на журналистическия материал. Вие сте център на българщината и живата връзка между сънародниците ни, и с Родината, се обърна Йотова към представителите на българските медии зад граница. Тя посочи, че през последните дни много хора са я разпитвали за срещата с много симпатия и с послания – повече да разказват за българите, които живеят навън, както и за страната ни там, където живеят и пишат.

Тя отбеляза, че тази среща е с огромна важност – защото поставя темата за уникалната роля, която имат журналистите в обяснението на света, в неговата глобалност, сложност и противоречия. По думите ѝ живеем в период с предизвикателства и тук е мястото на медиите – с категоричните позиции, с интелектуалната намеса, с богатството на гледните точки и менения, с търсенето на решенията. Няма кой по-добре да задава обществената дискусия – нито политици, нито институции, заяви вицепрезидентът.

Амбицията на нашия президентски екип е реална политика за българите в чужбина, посочи Йотова и добави, че не иска повече работа на парче. По думите ѝ тази политика не бива да бъде “за” българите в чужбина, а “заедно” с българите в чужбина за България. Йотова отбеляза, че българският език е един от официалните езици на ЕС и един от най-старите. Много ще разчитам на вашата помощ да се съберат подписите за петицията пред евро институциите за признаване на нашия език за матуритетен, което още повече ще повиши интереса към него и от младите ни сънародници, заяви Илияна Йотова.

Тя заяви още, че е привърженик на необходимостта от институционализираното представителство на българските общности зад граница. Според нея голяма част от проблемите могат да се решат когато са ясно регламентирани и добре представени пред местните власти. Уверявам ви, че проектът за “обществените съвети” не е погребан и тепърва ще се развива с ясен ангажимент от страна на президентския екип, посочи Йотова.
Наясно сме, че има още много какво да се направи за по-добрите връзки за българските общности в чужбина, отбеляза Йотова.

По време на председателството на България на Съвета на ЕС Йотова посочи, че ще предложи да има специални представяния на България и нейните приоритети в страните извън ЕС.

Президентът на Молдова Игор Додон, който също участва в откриването на срещата, благодари на организаторите за избирането на страната му за домакин на форума. Това е една прекрасна инициатива, не знам да има друга държава, която да е провеждала подобен форум тук, отбеляза той. По думите му Молдова е страна, в която съжителстват мирно множество общности и това е едно богатство за страна. За нас е много важен те да се чувстват у дома си. След изброите догодина ще осигурим представителство в парламента на всички общности и за първи път българите в Молдова пряко ще изберат своя кандидат, посочи Додон.