Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер днес ще произнесе годишната си реч пред Европейския парламент за състоянието на съюза.

Главните теми, които Юнкер ще засегне в речта си, са миграцията, икономическия растеж и излизането на Великобритания от ЕС. Очаква се той да призове страните членки да се възползват от брекзит, за да направят съюза по-интегриран.
Друга тема е поставянето на Еврозоната в центъра на световната търговия.

Очаква се също председателят на Еврокомисията да поднови аргументите си за нуждата от търговски споразумения със САЩ, Япония, Австралия, Нова Зеландия и страните от Южна Америка.

През юли Юнкер каза в прав текст на евродепутатите, че са нелепи – заради ниската посещаемост на заседанието, на което трябваше да се обсъди края на малтийското председателство на Съвета на ЕС.

Юнкер бе прекъснат на два пъти от председателя на ЕП Таяни, който настоя зауважителен тон към институцията му.
„Повече няма да участвам в подобни заседания! Парламентът трябва да уважава председателствата и на по-малките държави, а не го прави”, каза тогава Юнкер.

Очакванията са, че и днес пленарната зала няма да е особено пълна – официално няма „отмъщение” от страна на евродепутатите, но много е вероятно да се окаже, че точно в този момент те имат работа другаде.

Източник „БТВ Новините“