Европейско междучасие
Какво представлява Европейско междучасие ?

През февруари 2015 г. официално започна инициативата „Европейско междучасие“. С посещение в Хуманитарната гимназия в гр. Пловдив Светослав Малинов стартира личната си програма за посещение на средни училища в България, която има за цел да популяризира Европейския съюз и по-специално дейността на Европейския парламент сред по-млада аудитория. През следващите четири години българският евродепутат ще посети около 100 български гимназии с цел да запознае максимално много ученици с дейността на европейските институции и основните им права като европейски граждани. Инициативата се реализира в рамките на един учебен час, който включва кратка презентация с фокус върху възможностите на учениците като европейски граждани, както и свободна дискусия с младежите.

Инициативата „Европейско междучасие“ ще продължи до края на 2018 г. Ако сте учител или директор в средно общообразователно училище и имате желание Вашата гимназия да се включи в програмата, можете да изпратите своята покана за участие. Инициативата е насочена към деца между 8 и 12 клас, без никакви ограничения за профила/учебния план на гимназията.
Ето какво още споделя г-н Малинов за инициативата си:
„Европейско междучасие“ е в подкрепа на позицията, че гражданското образование трябва да стане задължителна дисциплина в средните училища в България. Подобен предмет може да задълбочи познанията на младежите за работата и взаимодействието на институциите, за нормотворчеството  и прилагането на законите, както и за мястото и ролята на всеки гражданин в една демократична система. Задължителният час по „гражданско общество“ ще допринесе за по-добра индивидуална подготовка и способността на младите хора да правят информиран избор в своето ежедневие.

От всяка гимназия, която се включи в конкурса, избрахме по един победител. Журито допълнително присъди и специални награди за най-оригиналното есе и видео, които получихме. Благодарим на всички ученици за многобройните заявки за участие и положеното усилие, както и на преподавателите, които ни съдействаха в популяризирането му!

Нашата инициатива продължава с пълна сила и през 2017 г., така че ако Вашето училище иска да се включи, изпратете ни покана за участие!

Етои и списък с победителите през 2017

Ханарелка Иванова София 108-мо СОУ “Никола Беловеждов”
Ния Валентинова София НУКК (Ит. Лицей)
Радост Туджарска Самоков СУ “Отец Паисий”
Кристина Герчева Етрополе СУ “Христо Ясенов”
Цветослава Гергинова Правец ГПЧЕ „Алеко Константинов“
Никол Рангелова Перник СУ „Д-р Петър Берон“
Ани Ангелова Тетевен СУ „Георги Бенковски“
Албена Цачева Велико Търново ЕГ „Проф. Д-р Асен Златаров“
Йоанна Мутафчиева Горна Оряховица СУ „Вичо Грънчаров“
Иван Йорданов Велико Търново ПГТ „Д-р Васил Берон“
Велислава Русева Велико Търново ПМГ „Васил Друмев“
Нона Петкова Стара Загора ГПЧЕ „Ромен Ролан“
Виктория Добрева Стара Загора ПМГ „Гео Милев“
Иванина Иванова Сливен НХГ „Димитър Добрович“
Радослав Свирецов Бургас ГПНЕ „Гьоте“
Георги Хаджитраев Несебър СУ „Любен Каравелов“
Йордан  Кумчев Пловдив ЕГ “Иван Вазов”
Тоня Маринова Монтана ПГСАГ „Проф. Арх. Стефан Стефанов“
Мартин Михайлов Русе МГ „Баба Тонка“
Магдалена Петкова Варна НУИ „Добри Христов“
Мартин Иванов Лом Професионална гимназия по производствени технологии
Светлозара Александрова Варна ПГТ „Проф.д-р Асен Златаров“

 

Специални награди
Борис Андреев Пловдив ЕГ “Иван Вазов”
Преслава Христова Велико Търново ПГТ „Д-р Васил Берон“

 

Текст и снимки :
Магдалена Петкова