Сега четете
Световен урбанист ще помага за подобряване на градската среда в София

Световен урбанист ще помага за подобряване на градската среда в София

sofiya_6Екипът на световния урбанист Ян Гейл, едно от най-значимите имена в градското планиране и автор на проекти за подобряване на градската среда. пристигна в София, за да направи анализ на градската среда и да даде предложения за подобряването й.

В първия ден от визитата си, екипът на Гейл беше запознат с градските пространства на територията на централна градска част. Главният архитект на София арх. Здравко Здравков направи презентация за мобилността в София. Според социологически проучвания 17,5% от населението на България живее в столицата, като в София се произвежда 40% от БВП на страната ни.

Арх.Здравков изнесе актуални данни за ситуацията в София и други десет европейски столици. Информацията е красноречива – френската столица Париж към настоящия момент е с 53% пешеходен трафик, Копенхаген – с 36% велосипеден трафик, а в София хората на велосипеди са 0,1%, а пешеходците  – само 10%.

Арх.Здравков изнесе актуални данни за ситуацията в София и други десет европейски столици. Информацията е красноречива – френската столица Париж към настоящия момент е с 53% пешеходен трафик, Копенхаген – с 36% велосипеден трафик, а в София хората на велосипеди са 0,1%, а пешеходците  – само 10%.

И друго. През 1957г в София е имало 1,4 автомобила на всеки 1000 души население. През 1990 автомобилите в столицата са вече 204 на всеки 1000 души, а през 2016 са 600 на 1000 души. Днес над половината от хората в столицата се движат с автомобил.

Архитект Хенриет Вамберг: „Бяхме поканени в София, за да дадем мнението си и да дадем съвети. През седмицата ще проведем семинар с жители на града. Целта е да наберем информация за това как се използва градът от хората, които живеят тук и да огледаме какво е качеството на публичните пространства. Мисля, че градът е много красив. Имате доста хубави паметници от миналото, красива планина. Планирането на града е добро. Има много зеленина и дървета по улиците.“

Това коментира архитект Хенриет Вамберг от екипа на Гейл. Според нея, градът има предпоставки да бъде един от най-добрите за живеене, но първо трябва да се премахне наслояването на някои елементи.

Архитект Хенриет Вамберг: „Мисля, че има всички елементи на лице, но са станали натрупвания, които са довели до нарушаване на публичното пространство. От една страна автомобилите, които влизат в града и местата, където трябва да паркират. Има паркинги разположени до църкви и паметници. Качеството на живот на пешеходците е нарушено. Има проблеми свързани с това, че е било разрешено да се построят някои високи сгради, така че да засенчат планината. Друго е комерсиализацията, зоните за сервиране пред заведенията са твърде големи и нарушават движението на пешеходците.“

Вижте и

Архитект Здравко Здравков: „Поканихме екипа на Гейл да направят анализ на градската среда. Накрая ще получим един окончателен доклад и ще имаме ясна диагноза какви стъпки трябва да предприемем след това. Имаме редица наслоявания, но както каза един колега архитект – „София е като един мускулест атлет облечен с лоши дрехи“. Трябва да свалим лошите дрехи и да покажем красотата на града. Трябва да подобрим средата. Трябва да намерим постепенни и радикални решения, за да решим проблемите с колите.“

Визията за София до 2020 година включва развитието на София като град на хората и за хората, град на умни и креативни решения, автентичен, зелен и атрактивен град.

Обхватът на работата на екипа не Гейл ще е шест района на столицата: Възраждане, Сердика, Красно село, Средец, Триадица, Оборище. В програмата на работното посещение е предвидена и среща с гражданите, в която те да вземат активно участие относно бъдещето на столицата.

На 30-и март от 18.00 часа в зала 230 на Университет по Архитектура, Строителство и Геодезия (УАСГ) ще се състои публична лекция със свободен достъп, посветена на качествените публични пространства в градовете.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре