Сега четете
Япония иска световни стандарти за дроновете

Япония иска световни стандарти за дроновете

Япония се подготвя да предложи през 2020 година единни международни стандарти за използване на дистанционно управляеми летателни апарати – дронове, пише в неделя „Никей”.

Според вестника такива единни правила за дроновете ще дадат възможност на японските компании да излязат на пазарите за търговското им производство, което сега е съсредоточено в ръцете на Китай. Дроновете биха могли да причинят щети по време на полет, а новите стандарти ще намалят тази заплаха.

В самата Япония полетите на безпилотните апарати са строго ограничени от Закона за авиацията в гъстонаселените райони. Като се вземе предвид, че броят на дроновете в света може да се увеличи значително, Министерството на икономиката, търговията и промишлеността на Япония смята да започне към края на финансовата година (в началото на 2018 година) работа по усъвършенстването на полетите на дроновете съвместно с Японската въздушно-космическа агенция JAXA и Института по съвременна наука и технологии (AIST).

Министерството ще разработи система за управление на дроновете с помощта на сензори за височина и сателитна навигация, за да избегне сблъсъци на летателни апарати във въздуха.

През 2020 година министерството планира да подаде заявка в Световната организация по стандартизация (ISO) за утвърждаване на плановете за безопасност на полетите на дроновете като се надява те да бъдат утвърдени около 2025 финансова година.

Едновременно с това Япония ще си сътрудничи с компании от други страни в областта на автоматичните полети и обработката на данни от тях, за да може резултатите от тази работа да намерят отражение в предлаганите международни стандарти.

Вижте и

Доколкото търговските дронове са предимно китайско производство, Япония ще опита да получи съдействие от международната общност Китай също да вземе участие в разработката на нови световни стандарти за полети на безпилотните апарати.

Изданието цитира прогнозите на японските експерти, че световният пазар за дронове ще достигне 20,5 милиарда долара към 2020 година, което е с 80 процента повече от 2015 година.

източник: РИА-Новости

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре