Сега четете
Атентаторът от базара в Берлин е въоръжен и на свобода

Атентаторът от базара в Берлин е въоръжен и на свобода

truck-crash-berlin-christmas-market
Полицията в Берлин смята, че задържаният пакистанец не е шофьорът на камиона убиец. Това пише вестник „Велт“, който се позовава на от високопоставен източник от службите за сигурност.

„Държим грешния човек“, каза висшият полицейски служител.

Той добави: „Вследствие на това има ново положение, тъй като истинският извършител е въоръжен и на свобода и може да извърши ново престъпление.“

Началникът на берлинската полиция Клаус Кант, цитиран от Асошиейтед прес и БТА, каза, че не е ясно дали мъжът, задържан след атентата с камион на коледния базар, наистина е шофьорът.

„Засега не можем да потвърдим това“, посочи той пред журналисти. „На практика не е сигурно, че той е шофьорът“, каза Кант, цитиран и от Франс прес, намеквайки, че истинският извършител може би остава на свобода.

„Заподозреният отрича да е извършил деянието“, написа в Туитър полицията, като призова към бдителност.

Този заподозрян, 23-годишният Навед Б., е бежанец, вероятно от Пакистан, който е пристигнал в Германия преди година по Балканския път и е живеел в приют за бежанци.

Реалният престъпник вчера е застрелял полския шофьор на камиона, който после засилил в множеството на коледния базар в Берлин.

Оказва се, че той е успял да избяга.

Властите в Германия: Ние сме във война

Агенцията уточнява, че това е първата реакция на Меркел след нападението с тежък камион, погубило не по-малко от 12 души. 48 души са ранени, 18 от тях са в тежко състояние.

Ако се потвърди, че този акт е бил извършен от човек, поискал от Германия защита и убежище, това ще бъде много тежко за нас, заяви Меркел по телевизията. Тя добави, че ще бъде отвратително, ако се окаже, че извършителят е човек, получил защита от Германия.

„Аз съм потресена, разочарована и много тъжна от случилото се в Берлин вчера“, допълни германският канцлер.

Вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер каза: „Вече няма никакво съмнение, че ужасното събитие снощи е терористичен акт.“

Вижте и

Министърът на вътрешните работи на германската федерална провинция Саар Клаус Буйон каза, че Германия е в състояние на война.

„Трябва да кажем, че се намираме в състояние на война, въпреки че някои хора, които винаги искат да виждат само доброто, не искат да видят това“, заяви той пред Саарското обществено радио.

Очевидец гонил заподозрения

Очевидец на атаката в Берлин гонил на разстояние два километра предполагаемия шофьор на камиона, което помогнало за задържането на заподозрения, посочи полицията.

С помощта на този човек стана възможно арестуването на заподозрения. Този граждански кураж ни носи днес известна утеха„, отбеляза говорител на берлинската полиция, цитиран от в. „Велт“.

През цялото време докато преследвал предполагаемия извършител на кървавото нападение, очевидецът поддържал връзка по телефона си с полицията, като давал ключови указания за местонахождението на беглеца.

източник: dnes.dir.bg
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре