Сега четете
Опасни ли са за езика новите думи?

Опасни ли са за езика новите думи?

Нови думи навлизат постоянно в езика ни. Голяма част от тях са от английски произход и са свързани с новите технологии. Има вероятност мнозина дори да не разберат за какво говорите, ако твърдите, че сте “номофоб” например или пък “зорбонавт”. А какво мислите за Брекзит? И обичате ли “смути” (ударението е на у-то)?
Това заяви езиковеда доц. Владислав Миланов пред bTV. С голяма част от новите думи обаче вече сме свикнали, понякога си правите селфи, докато не пишете есемеси на смартфона си.
Трябва ли да се притесняваме от навлизащите нови думи, които са по около 500 на година. Според доц. Миланов – не прекалено, но хубаво би било да се ограничим при използването на чуждици, ако за конкретното назоваемо има българска дума. Понякога обаче няма и в подобен случай би било прекалено да търсим нарочно българска съответка, дори когато такава няма.

Как бихте казали “флашмоб” с българска по произход дума например? А иначе зорбонавт е човек, който практикува зорбинг – спорт с голяма надуваема топка, в която е поставен играчът. Номофоб пък е човек, който се опасява да не остане без мобилния си телефон или таблет. Бигорексик е човек, който се е отдал до крайна степен на желанието да трупа мускули.

24 часа
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре