Сега четете
Ако разделяме бежанците по националности, как биха живели заедно в нормална държава

Ако разделяме бежанците по националности, как биха живели заедно в нормална държава

lidiya-stajkova-400x400Лидия Стайкова от групата „Приятели на бежанците“

Резюме: Ако разделяме хората по националности и строим огради между тях, по какъв начин те биха могли да живеят заедно в една нормална държава

Този въпрос зададе в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“  Лидия Стайкова от групата „Приятели на бежанците“ по повод предложението лагерът за бежанци в Харманли да стане от затворен тип, а обитателите му да бъдат разделени по националности след размириците в понеделник. Относно сбиването тя обясни:

Всички можем да си представим какво би се получило ако изолираме на едно място стотици мъже, ергени , които нямат никакви полезни занимания и са в една нестабилна емоционална ситуация и в много силна неизвестност и тревога.  Това може да се случи навсякъде при такаива ситуации. Другото, което не можем да си представим, е недоверието между различните етнически групи, защото, за нас, всички тези хора са едно –  страшните талибани, които идват някъде от Изток, но, за тях самите, те са отделни групи като всяка една може да бъде страшна за другите.

Всяка администрация може да отдели преводач и служител, които, в рамките на един час, да обясняват на новодошлите правилата и процедурата , тъй като най-плашеща за бежанците е неяснотата, категорична е Стайкова.

Всеки, който работи с бежанци, трябва да дава много ясен знак за равнопоставеност между всички тях, без значение от етническата им група, за да няма чувства на привилегированост или онеправданост, категорична е тя.

В момента афганистанците чакат за преводи и обработка на документи по-дълго от останалите бежанци, тъй като броят им е по-голям, а  има повече преводачи от арабски, отколкото от фарси, отбеляза Стайкова:

Би трябвало да се обяснява, че всеки случай се разглежда индивидуално, а не , че една група по условие, получава статут, а друга- не. Такъв е законът!

Вижте и

Какво като сложим вътрешни стени и, да речем, стане бой между сирийци със сирийци?!, запита реторично тя

БНР, „Преди всички“

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре