Жандармерия нахлу в село Галиче, арестуваха кмета Чоков

Специализирана акция на жандармерията и полицията се провежда в село Галиче.

Прокуратурата съобщава, че се провеждат „активни процесуално-следствени действия по разследване на организирана престъпна група за лихварство и принуда със заплахи и палежи, действаща в региона на с. Галиче и ръководена от кмета на селото Ценко Чоков“.

До момента са извършени 47 претърсвания, изземвания и обиски на лица с предварително разрешение от Специализирания наказателен съд. Още един адрес е претърсен в условията на неотложност. Иззети са пари, документи за покупка на имоти, пълномощни от името или в полза на Ценко Чоков, телефони и други доказателства.

Задържани за 24 часа по Закона за МВР са 12 лица, сред които кметът Чоков и синът му Мартин.

 

„Имам информация какво става там. Стотина полицаи ги налазиха сутринта. В акцията участват ДАНС, БОП.

Вчера планираха операцията. Това там не може да продължава. Палят си колите непрекъснато, непрекъснато има репортажи оттам”, коментира по-рано днес пред Нова ТВ премиерът Бойко Борисов.

Сутринта вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви пред Би Ти Ви, че МВР работи по сигнали от Галиче в последните 2 месеца.

„Нашето желание е да успокоим ситуацията и да разследваме всички случаи, по които има подадени сигнали”, допълни Бъчварова.

Днешната акция е само два дни след последните палежи на автомобили в селото. 

Към днешна дата под ръководството на Окръжната прокуратура в гр. Враца е образувано досъдебно производство за палеж на два леки автомобила – „Рено Рапид“ и „Фиат Улисе“, управлявани от жител на село Галиче – Емил Николаев Марков.

За извършения палеж съобщи Николов от с. Галиче. Производството се води за престъпление по чл. 330, ал. 2, т. 2 от Наказателния кодекс за запалване на имущество на значителна стойност, като е имало опасност пожарът да се разпространи и върху други имоти, съобщиха от прокуратурата.

Вижте и

До настоящия момент са извършени два огледа на местопроизшествието с участие на експерти от БНТЛ – Враца и пожаро-технически експерти. Иззети са обтривки от запалените МПС, назначени са химически експертизи. В качеството на свидетели са разпитани множество лица, имащи отношение към случая.

Фамилията на Чоков е една от най-обсъжданите кметски фамилии в последните месеци.

Той първо бе спряган за купуване на гласове покрай изборите, а после момче от селото -Радослав Алексиев, се оплака, че е бил бит от един от синовете му – Мартин Чоков. По-късно обаче Мартин бе освободен под гаранция от 2000 лева заради решение на Районен съд в Бяла Слатина.

Съдът прецени, че здравословното състояние на Мартин Чоков не позволява той да остане в ареста и не откри достатъчно доказателства, че именно той е извършил побоя.

Ценко Чоков дори обяви, че е готов да емигрира, заради съдебната сага на синовете си. Това така и не се случи.

В последната година Чоков бе обвинен на няколко пъти в палеж на коли. Дори през февруари м.г. се твърдеше за подобно деяние, но тогава кметът отрече пред полицаите да е замесен в палежа, а взетите натривки от ръцете му не показаха следи от запалителни материали. Наскоро той бе обвинен и в документално престъпление, като му бе наложена най-леката мярка.

Източник: NovaNews.bg, prb.bg, Би Ти Ви     Редактор: Наталия Такова-Мазгарева
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре