В декларацията на партията за лятната сесия на НС беше подчертано, че ГЕРБ няма да търпи “опитите за опозиционно говорене и ултимативен тон от страна на коалиционните ни партньори“

Преди началото на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов говори за оставката на Ивайло Калфин. „Животът е такъв – разделяме се като приятели, като колеги“, заяви той, цитиран от агенция БГНЕС.

„Това е последно заседание на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Използвам случая от името на всички нас да му благодарим за усилията, за добрата работа, за коректността”, каза още Борисов.

Той беше категоричен, че

за тази повече от година и половина е работил прекрасно с него и не може да си изкриви душата и да каже каквото и да било друго.

От своя страна Ивайло Калфин благодари на Борисов за думите и благодри на колегите си за подкрепата, споделяйки, че ще му липсва работата и този екип на Министерски съвет. „Тук се работи в екип и се работи за държавата, а не за партии. Много съм благодарен на всеки един от вас за съвместната работа”, заяви Калфин.
Вицепремиерът в оставка пожела много успех на този кабинет, защото държавата имала нужда от него.

Вижте какво каза премиера във видеото горе.

По-рано днес председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов прочете декларацията на партията за лятната сесия на Народното събрание от трибуната на парламента. В нея беше подчертано, че ГЕРБ няма да търпи „опитите за опозиционно говорене и ултимативен тон от страна на коалиционните ни партньори от АБВ и част от РБ“.

„Не може, уважаеми колеги, да отчитате успехите от управлението Борисов наравно с нас, а когато възникне някакво обществено недоволство, да заставате на опозиционни позиции. Това не е честно, не е партньорско и не е конструктивно от гледна точка на перспективата ни за съвместна работа в бъдеще“, се казва в декларацията.

Категорично беше заявено, че предсрочни парламентарни избори няма да има:

„Единствените избори през 2016 г., за които ГЕРБ се готви, са президентските избори през есента.

Нямаме никакви намерения да предизвикваме предсрочен парламентарен вот. Управленският хоризонт, към който гледаме е пълен мандат на кабинета  Борисов, защото само така ще могат да бъдат реализирани реформите, заложени в програмата за управление на кабинета“.

Слуховете за предсрочен вот се появиха вчера, след като вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин подаде оставка. Той направи това само час, след като от АБВ съобщиха, че на предстоящия конгрес на партията в неделя ще се реши дали да оттеглят подкрепата си за правителството. Тази сутрин самият Калфин съобщи, че АБВ ще излезе в опозиция, но подчерта, че по важни за страната въпроси ще подкрепя добрите решения.

Ултимативен тон има и от страна на Патриотичния фронт. Съпредседателят на партията Валери Симеонов заяви днес, че ПФ ще излезе от управляващата коалиция, аковетото върху промените в Изборния кодекс, което наложи президентът Росен Плевнелиев, бъде прието от парламента.

„Единствената ясна опозиция на ГЕРБ в парламента, а и извън него, са БСП и ДПС. С тях имаме ценностни различия, разделят ни и резултатите от съвместните им управления, които бяха оценени от евроатлантическите ни партньори като провал. Именно в лицето на тези две партии виждаме нашите основни опоненти за президентските избори“, се отчита в декларацията.

Относно кандидатурите за предстоящия президентски вот стана ясно, че

ГЕРБ ще издигне свои предложения за президент и вицепрезидент,

но беше подчертано, че партията е отворена „към дясното политическо пространство при евентуален втори тур за постигане на подкрепа за най-добре представилата се кандидат-президентска двойка от страна на управляващата коалиция“.

В декларацията на ГЕРБ като приоритети за лятната сесия на НС бяха посочени реформата в съдебната система и борбата с корупцията на всички нива.

След месеци мълчание

Волен Сидеров се завърна на парламентарната трибуна

със свой прочит на случващото се. Той се обърна към партньорите на ГЕРБ.

„От събарянето на това управление полза нямате. Вие повече власт няма да видите”, заяви Волен Сидеров.

Лидерът на „Атака” призова спорещите: „Вземете се сдобрете. За всеки има по една митница и по една обществена поръчка”.