Сега четете
Парламентът реши да бъде закрита „Държавна петролна компания“

Парламентът реши да бъде закрита „Държавна петролна компания“

Единодушно, със 190 гласа, парламентът гласува окончателно на второ четене да бъде закрито държавното предприятие „Държавна петролна компания” с промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

Първото четене беше вчера, веднага след това депутатите започнаха обсъждането на законопроекта и на второ четене в залата, но поради изтичане на пленарното време, дискусията беше прекъсната и продължи днес – почти два часа.

Направените анализи сочат, че съществуването на „Държавна петролна компания” е напълно необосновано от гледна точка защита на държавния интерес, икономическата логика и защитата на конкурентния пазар на горивата в България, заявява бившето вече служебно правителство и вносител на промените в мотивите си. Участието на държавното предприятие на свободния пазар на горивата не е обусловено от идентифициран „провал“ на пазара, който да налага държавна намеса, се казва още в мотивите.

В срок от седем дни от влизането в сила на закона министърът на икономиката и индустрията открива процедура по ликвидация, освобождава членовете на Управителния съвет, назначава ликвидатор и определя възнаграждението му, гласува парламентът.

Вижте и

С други приети текстове се определи, че съхраняването и опазването на военновременните запаси ще се извършва от Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ или ще се възлагат от нея чрез договори на търговци и организации, определени от агенцията на конкурсен принцип.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
1
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре