Сега четете
Анимационни шедьоври в „Люмиер“

Анимационни шедьоври в „Люмиер“

Song of the SeaСъс Световен фестивал на анимационните филми ще започне новата 2016 година, форумът, който традиционно се провежда във Варна, ще гостува в Националния дворец на културата от 29 до 31 януари. В кино „Люмиер“ зрителите в София ще имат възможност да се срещнат с най-доброто в жанра по света изпълнено с разнообразни техники като куклена анимация, пластилин, изрезка, както и класическа рисувана и 3D анимация за малки и големи.

В тазгодишния световен фест участваха 95 филма от 33 държави, подбрани от над 1000 заявки, и много от тях ще видят софиянци. Голямата награда отиде при „Песен за морето“ на ирландския режисьор Том Мур.
„Много се радвам, че ще направим и този авторитетен фестивал в Двореца и така ще отдадем заслуженото и на това изкуство.

Благодаря на Анри Кулев за страхотното ни сътруничество и за всичко, което прави за този фестивал. Особено съм щастлив, че ще успеем да покажем на стотици деца, чрез детската ни работилница, чудния свят на анимацията, както и да съберем заедно и да покажем творчеството на няколко поколения аниматори. Това е част от услията ни НДК да стане мост между поколенията в изкуството, за да могат да си предават един на друг вдъхновението и таланта си“, каза директорът на НДК Мирослав Боршош.

От своя страна проф. Анри Кулев, директор на фестивала, сподели: „Чудесно е, че НДК се превърна в онова средище на изкуствата, което трябва да бъде. Имахме ползотворни срещи с господин Боршош и смятам, че толкова голям световен фестивал не бива да бъде ограничен само в рамките на Варна, но има своето място и в София. Надявам се успешното ни съвместно сътрудничество да продължи и в бъдеще“.

Особено място във фестивала ще имат детските анимационни работилници, както и представянето на студентски филми от различни университети, в които се изучава анимация. Работилниците за малките автори, които не спират да изненадват с творчество и идеи, ще се проведат от днес до 31 януари в Зала 4.
Сред акцентите на феста е и голямата изложба „Автори художници“, събрала най-доброто от няколко поколения български аниматори, разположена във фоайето на полуетаж изток. Тук могат да се видят творби на Тодор Динов, Доньо Донев, Иван Веселинов, Стоян Дуков, Иван Андонов, Анна Харалампиева, Анри Кулев, Борислав Деспотов, Велислав Казаков, Велислава Господинова, Витко Боянов, Владимир Шомов и още много други майстори на рисуваните филми.

Световният фестивал на анимацията бе възобновен през 2011 г. след 22 г. пауза и е един от най-престижните форуми в жанра заедно с тези в Анеси, Загреб, Отава и Хирошима. За високия авторитет на форума допринася и присъствието на найголемите имена в анимацията от цял свят. фестивалът е и найзначимият по своя характер, възникнал някога в Източна Европа и според медиите – с най-многобройната публика в света.

Том Мур е ирландски художник, аниматор, създател на комикси и режисьор. Роден е през 1977 година и е един от съоснователите на анимационното студио Cartoon Saloon в Килкени, Ирландия. Неговият дебютен филм „The Secret of Kells” (поетично-приключенска фентъзи история за създаването на прочутото копие на библията, превърнало се в ирландско национално съкровище) е сред номинираните за Оскар най-добри анимационни филми през 2010 година.

Във втория му филм отново има митични същества – малката Сърша е последната „силки”, дете-тюлен, което може да живее в океана, но излезе ли на брега, съблича кожата си и се превръща в любимата сестричка на малкия Бен. Предлагаме ви трейлъра на „Song of the Sea”.

Вижте и

Очевидно авторът продължава да е верен на митологията – съществата „selkies” присъстват в шотландския, ирландския фолклор и преданията от фарьорските острови. И мъже, и жени „силки” са се влюбвали в човеци, но морето неизбежно ги притегля обратно към себе си. В тази история, разказана със завладяваща рисувана визия от Том Мур, Бен и сестра му трябва да потеглят на фантастично пътешествие през света, от който изчезват древните легенди и магията, за да успеят да се върнат обратно в дома си край морето. Сърша копнее да освободи всички митични създания, уловени в капана на модерния свят.

При все че не може да се правят заключения, базирани само върху трейлър на един филм, „Song of the Sea” може би притежава нужните качества да бъде поставен в състезателна среда за анимационните Оскари догодина – той ще има ограничен показ в Щатите от 19 декември.

Източник: Любословиев, НДК, Стандарт – стр. 25

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре