Сега четете
Съботен преглед на печата

Съботен преглед на печата

pressУтвърждаването на Екатерина Захариева като министър на правосъдието и очакванията към нея са сред водещите теми на съботните вестници.
„Със 126 гласа “за” Екатерина Захариева бе избрана в петък за министър на правосъдието на мястото на подалия оставка Христо Иванов. Два часа по-късно при предаването на поста в министерството тя покани предшественика си в Съвета за съдебна реформа, който ще бъде създаден след Нова година.
А преди това увери депутатите, че за ключовите промени в Закона за съдебната власт ще стъпи както на проекта на Иванов, така и на внесените от депутати от ГЕРБ и АБВ. Нов и стар министър да работят заедно за реформата, призова от Брюксел и премиерът Бойко Борисов.
Досегашната шефка на кабинета на президента Росен Плевнелиев сяда за 3-и път в министерско кресло – бе начело на строителството и регионалното развитие, както и вицепремиер в двете служебни правителства.
“Давам си ясна сметка за отговорността. Постът е натоварен с огромни очаквания и малка част са свързани с реалните правомощия. Няма да давам празни обещания. Няма да влизам в политически и задкулисни договорки. Ще го докажа с работата и резултатите”, заяви Захариева от парламентарната трибуна. Сред първите неща, които трябва да се направят, тя посочи регламентиране на явното гласуване във ВСС. “Може да загубим още 2-3 години да обясняваме какво може да свършим. Но може и да стъпим на това, което е променено.
Трябва да върнем самочувствието на магистратите и доверието в тях и търсеното от всички чувство на справедливост”, заяви още Захариева. На критиците си отвърна, че можели само да си мечтаят за постовете, които са и? предлагали и тя е отказвала. В сряда лидерът на ДСБ Радан Кънев обясни, че досега е заемала постове, за които няма друг кандидат.
Шарено гласува Реформаторският блок – 13 бяха “за”, 1 “против” (ген. Атанасов), 6-има се въздържаха, както се бяха заканили депутатите около Кънев. 83-мата от ГЕРБ и депутатите от АБВ единодушно подкрепиха Захариева, а БСП, ДПС и “Атака” бяха до един против. Очаквано се раздели и Патриотичният фронт: 9-има от ВМРО “за”, а 7 от НФСБ се въздържаха.
Стабилност за правителството и за държавата – така председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов мотивира избора на новата министърка. И се обърна към колегите си от РБ с призива: “Скъпи приятели, щом сте опозиция, минете там, където е ясно изразената опозиция в лицето на БСП и ДПС, или при независимите депутати на последните редове в пленарната зала.”…” – в. „24 часа”.
„Изборът на Екатерина Захариева не потуши политическите страсти
ГЕРБ нареди един до друг Радан Кънев и Лютви Местан заради искането им за предсрочни парламентарни избори
След двучасов дебат, съпроводен със скандали, депутатите освободиха вчера Христо Иванов като правосъден министър и избраха бившия служебен вицепремиер Екатерина Захариева за негов наследник…
Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов даде да се разбере, че който застава срещу Захариева, се обявява и срещу правителството…
„Всяко едно управление има своите недостатъци. Отборът, който има днес България, е най-доброто, което можем да имаме като управление“, констатира заместникът на Борисов…
Разцеплението на реформаторите за пореден път излезе наяве. От името на петима депутати от гражданската квота на РБ Петър Славов заяви, че ще се въздържат при гласуването, защото вече няма да дават доверие в аванс. Към групата на въздържалите си бе и лидерът на ДСБ Радан Кънев, а знаково „против“ гласува само Атанас Атанасов. Димитър Делчев (ДБГ) пък каза, че „по-голямата част от РБ“ застава зад Захариева, за да има последователност и да продължи реформата. „Когато ви оставят сама в боя, когато кошарата (министерските места в пленарна зала – бел.ред.) тук е празна, както беше празна за Христо Иванов, тогава ще получите нашата подкрепа“, обърна се Кънев към Захариева. И предрече: „Назначаването на двукратен служебен вицепремиер една година след съставяне на правителството е знак за приближаващи предсрочни избори“.
Споменаването на предсрочен вот даде повод на ГЕРБ да постави Кънев до лидера на ДПС Лютви Местан…
Изборът на Захариева разцепи и БДЦ – подкрепа не само за Захариева, но и за управлението обяви едноименната партия, която е част от ПГ. Коалиция „Народен съюз“ отхвърли кандидата с аргумента, че не е ясно кой ще носи политическата отговорност за нея. Депутатите от ПФ също гласуваха разделно – ВМРО „за“, НФСБ – „против“, но без да участват в дебата…” – в. „Сега”.
„Плевнелиев: Подкрепям Екатерина Захариева
Всяко назначение на министър в редовно правителство е в компетенциите и отговорността на министър-председателя. Това каза президентът Росен Плевнелиев в „Панорама“ по БНТ, отговаряйки на въпрос кой е предложил Екатерина Захариева за министър на правосъдието.
Той бе ясен, че президентът носи своята голяма отговорност в служебните правителства.
„Нека заявя ясно, че аз подкрепям номинацията на г-жа Екатерина Захариева за министър на правосъдието“, допълни държавният глава, като подчерта, че я познава много добре.
По думите му, тя не е човек, който се е хванала с тази тежка задача заради поста. „Г-жа Захариева неведнъж е трябвало да решава тежки казуси в държавата. Още като зам.-министър на регионалното развитие от 2009 г, именно тя стабилизира тотално фалиралите български държавни предприятия в строителния сектор. Тя беше отговорна за ускоряване на реформата в пътния сектор, за да можем днес да се похвалим с много нови километри магистрали“, обясни президентът. По думите му, Захариева е отговорна и за стабилизирането на дейността на водните дружества в България.
„Сигурен съм, че изборът на г-жа Захариева за правосъден министър е заявка за експертност, за добронамереност, за надпартиен подход“, добави той…
„В Конституционната реформа и съдебната предстои най-важното тепърва да се случи. Народът не вярва, че системата произвежда справедливост, не се доверяват на системата“, допълни той…
„Промяната е необходима, реформата е неотложна. Най-важното тепърва предстои“, уточни Плевнелиев…” – в. „Стандарт”.
Съдбата на съдебната реформа също е сред най-коментираните теми във всекидневниците.
„Новоизбраният правосъден министър Екатерина Захариева да насочи усилията си към започване на нова процедура за промени в Конституцията и внасяне на изготвения от Христо Иванов проект за промени в Закона за съдебната власт. За това се обяви гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“ в отворено писмо до Екатерина Захариева.
Според организацията тези две стъпки ще бъдат ориентира за обществото, което да оцени работата на новия министър по съдебната реформа. „Правосъдие за всеки“ изтъква, че задачата на Захариева в преломния за съдебната реформа момент е много трудна.
„Вие нямате време и комфорт и поради сринатото доверие на гражданите в съдебната власт и система. Събуденото гражданско общество ще разбере веднага дали сте готова да работите честно и смело за решаване на тежките проблеми в съдебната система или Вашите авторитет и дейност ще бъдат използвани единствено за успокояване на обществото и смекчаване на критиката в мониторинговия доклад на ЕК в края на януари 2016 г.“, посочва организацията. „Правосъдие за всеки“ изтъква, че инициирането на промени в основния закон, трябва да е съобразено с внесените от организацията, които не срещнаха одобрението на депутатите, седем предложения за дълбока съдебна реформа…” – в. „Дневник”.
„Холандският посланик подкрепи реформаторските усилия на съдиите
Холандският посланик Томас ван Оорхост излезе с открито писмо до Съюза на съдиите в България, с което подкрепи техните усилия за утвърждаването на върховенството на закона в страната.
„Позволете ми да изразя най-сърдечната си подкрепа за вашите усилия за утвърждаване на фундаменталната ценност на върховенството на закона“, се казва в писмото на Оорхост. Той напомня усилията на съдийския съюз, а и на другите съдии от цялата страна, да влязат в отворен диалог с гражданите, за да им обяснят „ключовото значение на независимостта на съда за благосъстоянието на цялото общество и на всеки отделен гражданин“.
„Независимият, безпристрастен и морално осъзнат съд е абсолютно необходим за всяка функционираща демокрация. Независимият, безпристрастен и морално осъзнат съд е една от същностните характеристики на системите на управление в ЕС. Той е фундаментален стълб за всяка демократична държава, за благосъстоянието на гражданите й и за икономическото благоденствие и развитие. Благодаря ви, че ни напомнихте това! Възхищавам се на вашата професионална и гражданска ангажираност, на вашата смелост и посветеност!“, завършва писмото на холандския посланик.
Миналият петък председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов изнесе безпрецедентно слово, с което поиска разграждането на олигархията. Той призова колегите си да кажат: „Не на страха!“ По-късно същия ден над 50 съдии излязоха с тогите си пред Съдебната палата с настояване за реформа…” – в. „Сега”.
„От Брюксел Бойко Борисов обеща: Крадците в затвора след съдебната реформа
Предстои промяна на закона за съдебната власт и процесуалните закони
Законодателните реформи в съдебната власт ще дадат възможност в затвора да влязат крадците на коли и да се намали битовата престъпност. Това заяви в Брюксел премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНР. Борисов се включи във втората сесия на лидерите от ЕС.
“Приехме промени в конституцията. Сега трябва и законите да бъдат съобразени с тях. Законът за съдебната власт и процесуалните закони и промените ще бъдат това, което хората ще усетят от промените в съдебната власт. По-голяма наказуемост и бърза за тези, които са извършили престъпления”, заяви Борисов…” – в. „Труд”.
„Премиерът Бойко Борисов вкара орязаните промени в конституцията в обичайната си пропаганда как правителството се бори срещу престъпността. От Брюксел, където е на заседание на европейските лидери, той обяви, че едва ли не от промените в основния закон следва обуздаване на огромната битова престъпност, която традиционно остава неразкрита. Тирадата му по въпроса бе предизвикана от въпрос на БНР дали вярва, че тази съдебна реформа ще доведе до присъди срещу гангстери и високопоставени политици.
Ловко избягвайки темата за корупцията по високите етажи на властта, Борисов подхвана мантрата за ненаказаните крадци на коли. „Ние всеки ден задържаме крадци с по 20-30 висящи дела. Има някои и с по 40“, обяви премиерът. Той нареди Екатерина Захариева и Христо Иванов заедно да се захващат за работа и посочи оправдателните присъди на Емилия Масларова и Христо Бисеров, като се разграничи с думите, че „не правителството издава присъдите, не правителството внася доказателствата“.
Предишната вечер премиерът имаше друга визия за решаване на проблемите на съдебната власт – да се викнат експерти от ЕС. В началото на годината, когато Христо Иванов предлагаше международна експертиза на прокуратурата, Борисов не подкрепи идеята. Тогава главният прокурор Сотир Цацаров бе твърдо против и така започна сблъсъкът му с Иванов…” – в. „Сега”.
Вестниците цитират и коментари за състоянието на политическата система на президента Росен Плевнелиев и експремиера Иван Костов.
„За 2016-та, ако обичате, стабилност и реформи, това послание отправи към политиците президентът Росен Плевнелиев от екрана на БНТ тази вечер. Той подчерта, че следващата година е решителна, особено що се отнася до реформите в здравеопазването и правораздаването.
„Няма как да има реформа, ако няма стабилност, но тя не е мантра. Без реформи стабилността ще е толкова крехка, че няма да я има“, подчерта Росен Плевнелиев.
Според него най-голямата криза е липсата на доверие към политиците и институциите и затова всяка оставка изглежда като криза. Плевнелиев смята, че решението при тази ситуация е, народните избраници да стоят зад това което са подписали.
„Щеше да е добре, ако Конституцията беше изпълнена, както беше подписана. Хората щяха да се изнесат към провинцията за Коледа с усмивка на лицето. България обаче върви по криволичещ път, но напред. В правилната посока“, каза Плевнелиев.
Според него една криза може да направи държавата по-силна и сегашният случай е именно такъв…
Плевнелиев изрази и изненада от позицията на част от политиците от Реформаторския блок. „Като сме реформатори, ще сме реформатори до край, а когато не ни изнася, ще се борим докрай. Има възможност през 2016 г да се ускори съдебната реформа в България“, обобщи той.
Според Плевнелиев демокрацията е в баланса на властите, а не надмощието на някоя от тях. В отговор на въпрос, Плевнелиев посочи, че свързван „с кръгове и кръгчета“, но с действията си е показал, че действа надпартийно и независимо…
Попитан каква е основната му цел за следващата година, Плевнелиев каза, че има една голяма цел и това е изпълнението на националната програма за развитие България 2020. „Нека хората не вярват на черногледците, че нямаме план и посока. Не можем и не знаем на къде сме тръгнали. Имаме тази програма, мечтата ми е да я видя реализирана през 2020 година“, уточни президентът…
Президентът Росен Плевнелиев коментира пред БНТ, че е наричан от премиера ястреб…
„От мен не бива да очаквате правешко снишаване, докато бурята отмине. Не бива да се очаква снишаване, докато началниците се разберат. Държавният глава трябва да има позиция, макар и тя да не се харесва на някои хора.”
Държавният глава уточни, че позицията му срещу Русия е принципна и тя не е насочена срещу Русия на Достоевски и Чайковски. „Аз съм срещу това ръководство на Русия, което създава възможност за дестабилизация и сериозни конфликти на континента“, каза още Плевнелиев…” – в. „Дневник”.
„Предсрочни избори ще стабилизират страната допълнително, защото в този формат няма мнозинство за реформи, каза днес по БНТ бившият премиер и основател на ДСБ Иван Костов. Според него от Движението за права и свободи блъфират с твърденията си, че искат нов вот.
„ДПС пропада много бързо, те загубиха ключови общини и една трета от избирателите си в Североизточна България. Те не са това, което представляват , защото при избори сега ще вземат 240 хил вместо 280 хил гласа.
Според Иван Костов политическите рискове за страната значително са отслабнали след местните избори. „Има стабилизиране на мнозинството. Чака се да се види дали мандатът ще бъде завършен или ще се търси формула за преутвърждаване на управлението, чрез избори, които самото мнозинство ще поиска“, аргументира се той.
Иван Костов посочи, че ГЕРБ са приели да направят отстъпки в промените в Конституцията, за да отчетат успех с приемането на нейните поправки. За него новите текстове са пробив, но малък. Ще е чудесно, ако новият министър на правосъдието влезе с нова енергия и го разшири, но това без силен външен натиск едва ли ще се случи“, прогнозира Костов.” – в. „Дневник”.
„Има стабилизиране на мнозинството, предстои да видим дали мандатът ще бъде завършен
„Едни предсрочни избори няма да дестабилизират страната – в този управленски формат няма мнозинство за реформи.“
Това заяви бившият лидер на ДСБ, сега шеф на Лабораторията за управление на риска Иван Костов в предаването на БНТ „Още от деня“. Той е убеден, че при предсрочни избори част от сегашните парламентарни партии – „Атака“, АБВ и БДЦ, няма да влязат в Народното събрание. Показал го вотът за местна власт през октомври.
Иначе според Костов има „видимо стабилизиране на мнозинството.“ Той открои, че за тази година ГЕРБ може да отчете две неща – приетия бюджет, което не било лесно в сегашната ситуация, и приетите промени в основния закон. За да имам поправки в конституцията, на най-голямата партия й се наложило да направят „много тежък компромис“…
Той отчете промяната в конституцията като „известен пробив“. „Чудесно ще е, ако новият министър на правосъдието влезе с нова енергия и разшири този пробив“, пожела Костов.
А по повод светлите коледни празници заръча: „Моето пожелание е хората да знаят, че винаги любовта лекува. Коледа е празник на любовта, на раждането и на радостта. Българите да не мразят. Злобата убива първо този, който я изповядва. Още тогава (по времето, което беше премиер – б.а.), знаех какъв кръст ме чака. Ако бях пуснал злобата у мен, досега да ме е убила.“ – в. „24 часа”.
В. „Труд” публикува тревожни данни за демографията в страната:
„Драматичен срив: Родиха се 10 000 бебета по-малко
Точно 57 732 българчета, или около 10 000 по-малко, са се родили от началото на годината до 17 декември спрямо новородените през цялата минала година.
Това показва справка от Информационната система за ражданията на Министерството на здравеопазването, предоставена на „Труд“.
„Независимо че остават още две седмици до края на 2015-а, няма как да се навакса огромната разлика от 10 000 бебета. А обяснението е, че спадът на раждаемостта се наблюдава от години“, заяви вчера пред „Труд“ доц. Иван Костов, директор на столичната Първа АГ болница „Св. София“ (бивша „Тина Киркова“). Експертът подчерта, че за съжаление в последните 30 години раждаемостта се понижава синусоидално с временни пикове и падове. А сигнали, че и тази година ще има по-малко бебета, се дават още от 7 месеца.
„Бъдещите майки стават все по-малко, защото българите се страхуват от икономическата обстановка. Смятат, че няма да се справят финансово с издръжката на дете“, започна да изброява доц. Костов. Много млади хора продължават да напускат страната ни, нацията застарява, затова и репродуктивното население се топи.
Следващият негативен фактор е, че модерната българка забременява все по-късно. Така обаче самият процес на зачеване и износване често е усложнен заради възрастта й. Уви, тя предпочита да прави кариера, да пътува по света и в крайна сметка задълбочава кризата с раждаемостта. „Това се отразява и на отрицателния прираст, защото в национален план смъртността се покачва със застаряването на населението“, каза още директорът на Първа АГ болница в София…
Той е категоричен, че жената трябва да роди първото и второто си дете между 20-ата и 30-ата си година, тъй като това е идеалната възраст. След 37-ата й година яйчниковият резерв намалява…
Той призова политиците да направят един общонационален форум, но не само с участието на здравното министерство, а и със социалното, икономическото и финансовото ведомство. Представителите му да направят национална рамкова програма, която да очертае ясни цели и мерки, с които поне да спрем кривата на раждаемостта, падаща все по-надолу…”

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре