Сега четете
Френската полиция залови единия от тримата заподозрени за атентата в редакцията на Charlie Hebdo

Френската полиция залови единия от тримата заподозрени за атентата в редакцията на Charlie Hebdo

Късно снощи, след като идентифицира самоличността на тримата заподозрени за атентата над редакцията на Charlie Hebdo, френската полиция успя да залови 18-годишният Хамид Мурад. Той е заловен по време на акция в близост до град Реймс, където се смята, че е живял Мурад. Пред полицията той категорично заявява, че е невинен и няма нищо общо с терористичния акт.twitter

Нещо повече. След залавянето му късно снощи, негови съученици започнаха кампания в социалната мрежа Туитър в подкрепа на младежа. Използвайки бързо набралия популярност хаштаг  #MouradHamydInnocent, те твърдят, че по време на атаките момчето е било в клас и залавянето му е грешка. Според тях той е невинен и не е възможно да има нещо общо с бруталните убийства в редакцията на сатиричното списание Charlie Hebdo вчера.  Въпреки това момчето е задържано, а полицията продължава разпитите.

Френската полиция продължава издирването
Източник на снимката: BBC

Другите двама заподозрени са братята Саид на 34 и Шериф на 32 Куаши, за които се знае, че са френски граждани от алжирски произход. Те все още са в неизвестност. По думите на полицията, която разпространи техни снимки, те „са въоръжени и опасни“. Умоляват се гражданите, които ги видят, да информират властите своевременно. По официални данни мъжете са свързани с йеменска терористична групировка, но все още не е потвърдено дали става въпрос за Ал-Каида, въпреки че сред очевидците на разигралата се в сряда батална сцена има такива, които твърдят, че са чули спрягането на името именно на групировката Ал-Каида.
Медиите в страната и Европа вече разпространяват снимки на Саид и Шериф Куаши.

Френските власти продължават да разпитват свидетели на трагедията в центъра на френската столица и да опитват да сглобят пъзела. Засилени са мерките за сигурност в цялата страна, а според местни източници допълнителна охрана е добавена по границата на страната с Белгия.

Днес във Франция е обявен ден за национален траур. Милионите хора по цял свят продължават да изразяват солидарност към страданието на френския народ в социалните мрежи.

Много медии по цял свят решиха да „отмъстят“ за погрома в Charlie Hebdo като публикуват най-язвителните и популярни карикатури на екстремизъм, които изданието е правило в последните години.

Разследването продължава.

София, 8.01.2014

 

Вижте и

 

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре