roman-senate2Как гръцката свобода на словото затъна по-дълбоко и от икономиката

През 2014 г. Гърция зае 99-о място в ежегодната класация на “Репортери без граници” “Индекс на свободата на словото”. Година по-рано тя бе на 84-о. Сега бе изпреварена от държави като Замбия, Малави и Киргизстан. Индексът мери усещането за свобода сред журналистите в отделните страни. В същата класация България е на позиция № 100.

От 2009 г. Гърция бележи най-рязък срив от всички страни, включени в ежегодната класация на “Фрийдъм хаус” (класацията измерва свободата на пресата). През 2013 г. вестниците в Гърция бяха определени като “частично свободни”. Тази година страната зае 92-о място – последно за страна от ЕС и дори след държави като Мозамбик, Буркина Фасо и Ботсвана.

Привидно този срив е скорошно явление. Чужди медии го отдадоха на икономическия срив в страната от 2009 г. насетне, но настоящата статия ще илюстрира тезата, че сривът на медиите е резултат от десетилетия подкопаване и подмяна на свободата на словото. Свободното слово е основната разменна монета в демокрацията. Тук ще скицираме фаталната десетилетна връзка между пагубното за гърците управление на олигарси,  политици и безкритични медии.

Възходът на “новата журналистика”

В Гърция често се казва, че в преговорите си с политиците гръцките олигарси обикновено заплашват “да си направят вестник”, ако не получат държавна поръчка или дадена услуга. Олицетворение на връзката между олигарси и политици е вестник “Авриани”. Той набира скорост в края на 70-те и стига върха си в началото на 80-те години, когато Андреас Папандреу и неговото социалистическо движение ПАСОК печелят изборите. “Авриани” подкрепя Папандреу и бързо става най-тиражния вестник в страната. По страниците му шества жълта журналистика и партизанщина. За гърците това е ново явление и го кръщават го “аврианизъм”.

Дата: 25.11.2014 12:25  Източник: www.capital.bg Автор: Методи Герасимов Пълната статия тук *