Сега четете
Държавният глава връчва управленския мандат на ГЕРБ

Държавният глава връчва управленския мандат на ГЕРБ

rosen_plevneliev_002Президентът Росен Плевнелиев ще връчи днес управленски мандат на най-голямата парламентарна сила в 43-тото Народно събрание – ГЕРБ. Преди това държавният глава ще проведе среща с „Коалиция лява България“, която е част от серията консултации с парламентарно представените партии.

Всички, с изключение на „Атака“, участваха в конституционната процедура преди връчването на мандатите за съставяне на кабинет. Както повелява основният закон първият мандат е за най-голямата парламентарна група. Ако мандатът бъде върнат, следва втората – „Коалиция лява България“, а третият се връчва по преценка на държавния глава.

ГЕРБ вече заявиха намерение да съставят кабинет, начело с лидера им Бойко Борисов и 11 министри от партията, 6-ма излъчени от Реформаторския блок и 1 от АБВ.

Днес преди обяд ГЕРБ ще проведат срещи с реформаторите, Патриотичния фронт и АБВ.Партията на Георги Първанов трябваше тази нощ да е взела решение дали и как ще участва в управлението.

Късно вечерта във вторник от ПФ изпратиха писмо до медиите, в което посочиха, че няма да подкрепят предложената програмна декларация на ГЕРБ и Реформаторите, тъй като сериозно се разминава с обсъжданите и приети в хода на преговорите точки от програмите.

Във вторник след края на срещата с държавния глава председателят на ДПС Лютви Местан, заяви, че движението няма да подкрепи управление, което се крепи от Патриотичния фронт.

Вижте и

Очаква се съставът на новия кабинет „Борисов“ да бъде гласуван от парламентарната зала в петък.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре