Сега четете
Интервю с Явора Стоилова – дъщеря на племенницата на Пейо Яворов

Интервю с Явора Стоилова – дъщеря на племенницата на Пейо Яворов

yavorov house _public recublicТема: За националната памет и националната амнезия, или защо къщата музей на българския поет Пейо Яворов в София се руши?

Напукани стени и олющени мазилки не са пипани от години. Домът на Лора и Яворов има история. В момента къщата е собственост на масонската ложа у нас. Ако сградата рухне, ще погребе част от българската история. Валери Митков е един от собствениците на дома.

Водещата казва, че от разговор с Валери Митков, който води масонската ложа, се разбира, че масоните нямат намерение да превръщат къщата в заведение.

Явора Стоилова се обръща към Валери Митков, разбира болката му, но го призовава да изгради къщата в името на детето си, в името на масонската ложа и се надява, че ще изпълни своя дълг на масон.

Прекрасна къща, Лора иска да изгради един дом храм за своя любим, но този дом  на Яворов  не му е близък с всички изкуствени цветя. Чувства се винаги чужд на този дом, израснал в малък дом в Чирпан, дом бивша къща на кадия, сега музей.

Вижте и

Явора Стоилова лансира към българите апел – да се организираме, всеки българин да даде по един лев, който  да бъде за спасението на музея на Яворов, да реставрираме този музей, нека това да бъде дар на България към този поет. Призовава Валери  Митков да се открие дарителска сметка за спасяване на този музей.

bTV, „Тази неделя”

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре