d-r-nenkov-pyrvata-reforma-v-zdraveopazvaneto-e-finansiraneto-258543Интервю с Мирослав Ненков – министър на здравеопазването /резюме/

Тема: Има ли Ебола на 200 км от нас? Налагат ли се спешни мерки?

Гост: Мирослав Ненков – министър на здравеопазването

Резюме: „На този етап ние не можем да тичаме пред Еболата, защото нямаме ваксина. Целият свят тича след болестта, но не можем да я изпреварим и да я спрем. Ако се случи нещо обаче, имаме готовност да реагираме”, заяви в “Събуди се” здравният министър в служебното правителство Мирослав Ненков.

Според него Ебола е много далеч от страната ни и случаите покрай границата ни вероятно ще се окажат, че не са вируса. По думите му нашите клиники разполагат с ресурс да бъдат изолирани пациенти с опасни болести.

“Във Военна болница ще дойде такъв тип носилка, която е скъпа и е за изолация на пациенти. Тя е поръчана преди месец във връзка с опасността от Ебола още преди да се завърти покрай нашата граница, ако въобще става въпрос за вируса”, поясни Ненков.

“За мен обаче наболелият проблем на този етап е ваксината и нейната липса”, коментира той.

Според него няма причина болниците да бъдат принуждавани да купуват облекла за хиляди левове, които ще стоят в складовете.

“Имаме готовност фирмите-доставчици светкавично да доставят специалните облекла”, поясни Мирослав Ненков.

Каква е последната информация от Македония от тази сутрин – разберете във видеото.

НоваТВ, “Събуди се”