Сега четете
Преглед на печата 09.09.2014г.

Преглед на печата 09.09.2014г.

20140909_072834“Мъртви души” в избирателните списъци няма. Това обясни министърът на МВР Филип Гунев.Темата е на вестник „Труд“. Според различните твърдения “мъртвите души” в избирателните списъци били около 1 000 000. По данни на НСИ българите с избирателни права са 6,1 млн. души, а според ГРАО – 6,9 млн. Гунев каза, че няма разминаване с данните на ГРАО. Разликата идва от това, че “поне 600 000 от тези хора живеят извън страната”. НСИ не преброява българите в чужбина. Други 7700 души ще навършат 18 г. до деня на предсрочния вот на 5 октомври и са част от списъците. По данни на МВР издадените лични карти на пълнолетни българи, тоест имат право да гласуват, са 6 769 000 души. Към тях има още 51 000 граждани със зелени паспорти, 14 252 души имат само международен паспорт.

На фона на всеобщите бюджетни ограничения заради острия недостиг на пари в здравеопазването президентството изненадващо ще получи извънредна субсидия от правителството в размер на 980 000 лв., съобщава вестник „Сега“. Малка част от парите – 179 000 лв., ще отидат за заплати, а останалите 801 000 лв. – за международната програма на президента и вицепрезидента. От администрацията на Плевнелиев не отговорили какво включва тази международна програма и защо се налага спешно да се финансира.

Издирваният от Интерпол банкер Цветан Василев бил готов да се върне у нас, но при условие че не бъде задържан и прокуратурата му определи мярка за неотклонение парична гаранция. Това стана ясно от думите на адвоката му Константин Симеонов. Той уточни, че мажоритарният собственик на КТБ е в Сърбия. Така защитникът потвърди новината, която “24 часа” първи съобщи още на 18 август, че банкерът е засечен в западната ни съседка, където има много приятели и бизнеспартньори и развива бизнес.

Виновниците за водния ад в България ще станат ясни до края на октомври. Главният прокурор Сотир Цацаров постави срок на обвинителите и разследващите органи най-късно до 24 октомври да извършат детайлна проверка за управленски грешки, безстопанственост и всички подобни провинения, заради които през последните месеци загинаха десетки наши сънародници, а стотици други останаха без покрив. Според Цацаров, бедствията след обилните дъждове са в резултат преди всичко на човешкия фактор, а не на природната стихия.

Комбинацията от затлачени дерета и корита, лошо изпълнена инфраструктура, незаконни постройки, както и по-голямото количество дъжд е довела до водната драма в Бургаско в нощта срещу събота. Това са причините за поредния потоп, в който загинаха трима души. Такова обяснение дадоха пред “Труд” двама кметове и прокурор от Бургаско. “Районът, от който е дошло фаталното количество вода, е в землището на община Созопол край село Росен.

Вижте и

Всички учебници по история ще бъдат подложени на ревизия, пише „Монитор“. Историци ще прегледат учебните помагала от 1-и до 12-и клас и ще предложат редакция на текстовете, които според тях изопачават българската история или имат неточности. Това стана ясно, след като група български историци се срещнаха вчера със служебния образователен министър доц. Румяна Коларова. Историците ще изпратят своите предложения до просветното министерство в срок от един месец.

Всички пътни знаци в България трябва да станат светлоотразителни, а за незрящите пешеходци светофарите в населените места трябва задължително да издават и звуков сигнал, пише още „Труд“. Появява се и нов знак, който да указва къде има радари или камери на пътя. Тези и други промени в Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата бяха качени от регионалното министерство на сайта му за обществено обсъждане.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре